Izvor: RTS, 08.Mar.2021, 16:32

Zorica Radišić – majka, domaćica i nosilac poljoprivrednog gazdinstva

Žena koja vodi poljoprivredno gazdistvo ima više uloga tokom radnog dana, kao majka, domaćica i radnica. Domaćinstvo Zorice Radišić iz Čuruga se, sem primarne proizvodnje, bave i preradom mleka.
Zorici Radišić iz Čuruga radno mesto je u dvorištu porodične kuće gde se bavi proizvodnjom i preradom mleka. Na farmi sa 29 krava dnevno proizvede se 700 litara mleka, a da bi imala veću zaradu, otvorila je i mini-pogon za proizvodnju sira. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Radni dan joj počinje rano ujutro, a retko kad može da planira kada će da se završi.
"Ujutro ispratim decu u školu, posle toga dođem u proizvodnju, gde zajedno sa mojim devojkama organizujem šta ćemo da radimo u toku dana. Posle toga moram da idem da razvezem robu da napravim neke sastanke, kako bismo obezbedili plasman naših proizvoda na tržište", navodi Zorica Radišić.
Zorica je jedna od dvadeset preduzetnica iz opštine Žabalj koje su uključene u projekat Turističke organizacije, da promovišu svoje proizvode tako što im turisti dolaze na gazdinstvo.
"Bave se proizvodnjom sira i meda i ostalih proizvoda od mleka i od meda. One su te koje kreiraju svoje proizvode i pakuju ih, koje primaju turiste u svoja domaćinstva, koje prezentuju ta svoja domaćinstva turistima i načine svoje proizvodnje", navodi Marija Čupić iz Turističke organizacije Opštine Žabalj.
Oko 15 odsto poljoprivrednih gazdinstava vode žene, dok na petini rade kao "pomažući" član. Žene u poljoprivredi imaju mogućnost da u okviru IPARD podrške za projekte razvoja gazdinstva dobiju i 60 odsto bespovratnih sredstava.
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.