Školska farma na KiM – prilika za učenje i rad

Izvor: RTS, 17.Jun.2017, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školska farma na KiM – prilika za učenje i rad

Za područje Leška i Leposavića stručnjaci tvrde da je prirodno predodređeno za poljoprivrednu proizvodnju i turizam. U taj kraj izmeštena je i poljoprivredna škola iz Prištine čiji učenici na školskoj farmi stiču potrebna znanja koja primenjuju na porodičnim imanjima.
Najstariju školu poljoprivredne struke na Kosovu i Metohiji osnovao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je sestrić Nikole Tesle, Milenko Peurača u Prištini 1946. godine. Iako već 18 godina radi van svog sedišta, rukovodstvo škole i profesori uspeli su da održe kvalitet nastave.

"Škola danas ima 150 učenika u 11 odeljenja. Jedan izuzetno ozbiljan kadar, tri doktora veterine, tri prehrambena tehnologa, devet agronoma... Ostalo su prateće službe koje ovakva škola mora da ima" ističe Ivica Mihajlović, direktor Poljoprivredne škole Priština– Lešak.
Profesorka hemije Jasmina Sićović posebno je ponosna na ceo kolektiv koji je uspeo da se snađe u toj sredini i postavi temelje za dalji napredak kako sredine tako i svih onih koji žive u njoj.
Na školskoj farmi stiču i veterinarsku praksu, uzgajaju jagode i druge kulture.
"Imamo letnju praksu kada su sezonski radovi, tu dolazimo nedelju dana. Lepši je praktični deo nastave jer sve što naučimo u školi mi odradimo na praksi", kaže Stefan Ivanović, učenik prvog razreda.
Jovica Matović, profesor veterinarske grupe predmeta, objašnjava da farma za sada ima zadovoljavajuće uslove što se tiče veterinarskih tehničara.
"Deca su zaista zainteresovana za praktičnu nastavu tako da se trudimo da im pokažemo sve što oni žele i trude se da nauče", dodaje Matović.
Padine Kopaonika i Rogozne u opštini Leposavić pravo su prirodno bogatstvo. Klimatski uslovi na ovim obroncima idealni su za stočastvo, voćarstvo i povrtarstvo. Porodica Nešović iz obližnje Gulije pre tri godine počela je da gaji maline. Da bi uvećali zasade otkupili su zemlju i obezbedili snabdevanje vodom.
"Od ovoga može da se živi, potreban je veliki rad, trud, velika ulaganja. Poruka mladima je da bez rada nema ništa. Imamo ovde hladnjaču kojoj plasiramo malinu, za sada smo zadovoljni, videćemo šta će biti ove godine sa cenom", ističe proizvođač maline Radoš Nešović.
"Jedan od zasada maline ukupne je površine hektar i šezdeset ari. Ovo je prva godina roda, očekujemo da će da se isplati sve to", kaže Aleksandar Nešović.
Nemanja Nešović priča da je u uzgoj malina uključena cela porodica.
Poljoprivredni proizvođači savetuju se sa stručnjacima iz Poljoprivredne škole. Ta saradnja, pokazalo se, daje rezultate pošto su mladi sve zainteresovaniji za poljoprivredu, jer im, kažu, ti poslovi mogu pružiti sigurnu egzistenciju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.