Prva digitalna farma u regionu otvorena kod Bačke Topole

Izvor: N1 televizija, 20.Mar.2018, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva digitalna farma u regionu otvorena kod Bačke Topole

Prva digitalna plantaža u Srbiji otvorena je u selu Krivaja kod Bačke Topole. Ona će ubuduće služiti za obuku poljoprivrednika koji žele da, koristeći moderne tehnologije, svoja imanja digitalizuju i na taj način okrenu novi list u dosadašnjem pogledu na poljoprivrednu proizvodnju.

"Od 20. marta, sve će biti drugačije..."

Drugačije znači da će srpski paori ubuduće, umesto vremenske prognoze, gledati u svoje – mobilne telefone. Oni koji se odluče za digitalizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << svojih njiva, pomoću dronova, robota i satelitskih snimaka moći će, između ostalog, da znaju tačno koliko usevima treba vode i đubriva.

"Imamo pametne telefone, pametne automobile, imamo pametne usisivače u kućama. Kad bukiramo hotel, gledamo preporuku za hotel, kada hoćete da skuvate nešto, gledate recepte sa interneta i kakve preporuke imaju, ali – ovi digitalni trendovi su nekako zaobišli poljoprivredu, barem u nekom sistemskom smislu. To se sada menja", kaže Vladimir Crnojević iz instituta Biosens.

U pametnim traktorima, koristeći podatke sa zemlje i iz vazduha, poljoprivrednici će imati mogućnost da na različite načine obrađuju delove svojih imanja, po potrebi useva, što će potencijalno smanjiti troškove i uvećati prinose.

Premijerka kaže, već dosta paora zna za ovu mogućnost, a ko nije upućen, saznaće.

"Verujem da je to u ovom trenutku na daleko većem nivou nego što mi pretpostaljamo.Za one koji žele da nauče, a ne znaju u ovom trenutku, pozvali smo ih da dođemo kod njih, u njihove kuće, u njihove lokalne samouprave, i da im pomognemo u ovom znanju", rekla je Ana Brnabić.

Ovaj projekat zajednički finansiraju Evropska unija i Vlada Srbije i u njega je uloženo 28 miliona evra, a šef delegacije evropske zajednice naroda kaže – ovaj posao rezultat je rada srpskih naučnika iz Biosensa čije su ideje sad sprovedene u delo.

"Srbija je za kratko vreme, od 2014. dobila više 169 projekata, što je čini najuspešnijom od svih država Zapadnog Balkana kada se radi o broju projekata i novcu koji smo izdvojili za njih", kaže Sem Fabrici.

"Ali da bismo to ostali i zadržali lidersku poziciju, moramo da trčimo brzo, da trčimo najbrže što možemo. Sada je već digitalna farma iza nas i okrećemo se budućnosti", dodala je Brnabić.

Sledeći korak je, prema premijerkinim rečima, besplatna obuka svih paora iz oblasti informacionih tehnologija i otvoren poziv da se, bez nadoknade, edukuju na plantaži u Krivaji.

Umesto da, kao dosad, gledaju u nebo, više od 5.000 poljoprivrednih gazdinstava već koristi besplatnu Biosensovu aplikaciju. Oni koji budu želeli da se upoznaju sa naprednim tehnologijama, poput snimanja njiva dronom, moći će to da učine svakog meseca na digitalnoj farmi.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.