Mrkšiću 20, Šljivančaninu 17 godina zatvora

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2009, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkšiću 20, Šljivančaninu 17 godina zatvora

HAG - Žalbeno veće Haškog tribunala pravosnažno je danas osudio oficire bivše JNA Mileta Mrkšića na 20, a Veselina Šljivančanina na 17 godina zatvora za učešće u pogubljenju ratnih zarobljenika na farmi Ovčara posle pada Vukovara 1991. godine.

Tribunal je time Mrkšiću potvrdio prvostepenu presudu od 20 godina koju je izreklo Sudsko veće iz 2007. godine zbog pomaganja u ubistvu 194 hrvatska zarobljenika >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na farmi Ovčara.

U presudi Žalbenog veća navodi se da je ustanovljeno kako je Mrkšić, kao komandant Prve gardijske brigade, naredio da se sa Ovčare povuku pripadnici JNA, što je omogućilo pripadnicima srpske Teritorijalne odbrane i paravojnih jedinica da ubiju zarobljenike koji su tu dovedeni iz vukovarske bolnice. Veće smatra da je Šljivančanin, koji je bio zadužen za evakuaciju zarobljenika iz bolnice u Ovčaru, trebalo da uveri Mrkšića da odustane od svoje naredbe i postara se za bezbednost zarobljenika u skladu sa zakonima običaja ratovanja.

Šljivančanin je prvostepeno bio osuđen na pet godina zatvora zbog pomaganja u mučenju zarobljenika.

Treći optuženi u "slučaju vukovarske trojke", bivši oficir JNA Miroslav Radić, oslobođen je krivice po svim tačkama optužbe i pušten na slobodu.

Bez izvedenih dokaza o krivici

Advokat Miroslav Vasić, branilac bivšeg oficira JNA Mileta Mrkšića, ocenio je danas da je njegov branjenik osuđen na 20 godina zatvora za nešto za šta nije odgovoran, ističući da njegova krivica tokom postupka pred Haškim tribunalom nije potkrepljena nijednim izvedenim dokazom.

"Nezadovoljan sam presudom Žalbenog veća haškog tribunala, čak i da je osuđen na godinu dana zatvora, jer je oglašen krivim i osuđen za nešto što nije uradio. Mrkšić nije izdao naređenje da se sa Ovčare povuku pripadnici JNA", rekao je advokat u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, prvostepeno veće, kao i danas Žalbeno veće Tribunala presude su doneli po sistemu "ko je ako nije on, jer je on komandant i verovatno je naredio, a zašto je to naredio to samo on zna i tačka".

Vasić smatra da su krivice Mrkšića i Veselina Šljivančanina zasnovane na činjeničnom stanju koje nije potkrepljeno nijednim izvedenim dokazom, jer nijedan saslušani svedok nije rekao niti da je Mrkšić izdao naređenje niti da ga je Šljivančanin preneo pripadnicima JNA.

Antipravnička i nepravedna presuda

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić ocenio je da je današnja presuda Haškog tribunala Veselinu Šljivančaninu dokaz da je taj sud "politička a ne pravna institucija".

"Niko iz Haškog tribunala ne može da se vrati sa oslobađajućom presudom ili sa presudom koja pokriva samo pritvor, a da se nije nagodio sa tribunalom. Svi koji nisu postigli direktnu nagodbu sa Haškim tribunalom moraju da budu osuđeni drakonskim kaznama", rekao je Vučić agenciji Beta.

Ocenio je da je presuda antipravna, antipravnička i nepravedna, kao i da je doneta pod "političkim pritiskom".

"Ovo je presuda koja je doneta direktno po nalogu tužilaštva i njihovih političkih nalogodavaca", kazao je Vučić.

SNS smatra da je povećanje kazne Šljivančaninu sa pet na 17 godina zatvora još jedan u nizu skandala koji potvrđuju apsolutno pristrasan stav "kvazipravne institucije" (tribunala) prema sukobima u bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih godina prošlog veka.

Vučić je kazao da zato presuda izrečena Šljivančaninu ne ide u prilog onima koji hvale Haški tribunal kao pravničku i kao instituciju koja treba da doprinese pomirenju na prostoru zapadnog Balkana.

Novi presedan Haga

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Dragan Todorović ocenio je da je Haški tribunal napravio još jedan u nizu presedana, pošto je utrostručio zatvorsku kaznu oficiru bivše JNA Veselinu Šljivančaninu.

"Što se tiče Haškog tribunala nema nikakvog iznenađenja kada su Srbi u pitanju, sve presedan do presedana. Pa, tako i ovaj najnoviji presedan - da je utrostručena kazna Šljivančaninu navodno zato što je uradio nešto što niko živi ne može da objasni", rekao je Todorović agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, kada se presuda Šljivančaninu uporedi sa oslobađajućim presudama Ramušu Haradinaju i Naseru Oriću "onda jednostavno sve što je čovek naučio do sad u životu pada u vodu".

"Kada pritom dodate da su u Americi dva brata Šiptara osuđena na doživotnu robiju samo zato što su planirali zločine protiv američke vojske i uporedite šta se desilo sa ovde osuđenim zločincima protiv građana Srbije na Kosovu onda jednostavno nemate više nikakav racionalan komentar", dodao je Todorović.

Mladenović: Haški tribunal se ruga pravdi

Portparol Demokratske stranke Srbije (DSS) Andreja Mladenović ocenio je da današnja presuda Haškog tribunala Veselinu Šljivančaninu predstavlja još jedno ruganje pravdi.

"Haški tribunal nije sud koji vrši pravdu nego najgora vrsta kaznene ekpedicije koja ima za cilj da što surovije kazni Srbe i da oslobodi ratne zločince koji su počinili zločine nad Srbima", kazao je Mladenović agenciji Beta.

On je ukazao da Haški tribunal nema nikakav legitimitet i da bi zbog toga vlasti u Srbiji morale pred nadležnim međunarodnim institucijama da otvore pitanje tog suda i njegovog "otvorenog ruganja svakoj pravdi".
Pogledaj vesti o: Farma

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.