Zapalili hramove zbog fotografije

Izvor: B92, 30.Sep.2012, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapalili hramove zbog fotografije

Daka -- Nekoliko hiljada demonstranata zapalilo budističke hramove i kuće u Bangladešu u znak protesta zbog fotografije uvredljive za islam koja je objavljena Fejsbuku.

Zvaničnici su saopštili da je masa od oko 25.000 okupljenih demonstranata zapalila najmanje pet budističkih hramova i na desetine kuća u gradu Ramu i obližnjim selima, oko 350 kilometara od prestonice Dake, preneo je Frans pres.

Demonstranti tvrde da je fotografiju, koja navodno vređa muslimansku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svetu knjigu - Kuran, na Fejsbuk stranicu postavio jedan budistički vernik.

"Postali su neobuzdani i napadali su kuće budista, paleći i uništavajući njihove hramove od ponoći do jutarnjih sati", izjavio je zvaničnik Džoinul Bari.

On je naveo da je najmanje 100 kuća oštećeno, kao i da su vojska i granična policija pozvani kako bi sprečile da se nasilje proširi.

Prema njegovim rečima, do daljeg su u toj oblasti Bangladeša zabranjena sva javna okupljanja.

Napadi na budističke vernike, koji čine manje od jednog procenta stanovništva i žive pretežno na jugoistoku zemlje u blizini granice sa Mjanmarom, u prošlosti su bili retki.

U Bangladešu je, kao i drugim delovima muslimanskog sveta, proteklih sedmica organizovana serija protesta zbog antiislamskog filma "Nevinost muslimana".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zapalili hramove zbog fotografije na Fejsbuku

Izvor: Radio 021, 30.Sep.2012

Nekoliko hiljada demonstranata zapalilo budističke hramove i kuće u Bangladešu u znak protesta zbog fotografije uvredljive za islam koja je objavljena Fejsbuku.

Nastavak na Radio 021...

Zapalili hramove zbog fotografije

Izvor: OkRadio.rs, 30.Sep.2012

Nekoliko hiljada demonstranata zapalilo budističke hramove i kuće u Bangladešu u znak protesta zbog fotografije uvredljive za islam koja je objavljena Fejsbuku.Zvaničnici su saopštili da je masa od oko 25.000 okupljenih demonstranata zapalila najmanje pet budističkih hramova i na desetine kuća...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.