Zapalili hramove zbog fotografije na Fejsbuku

Nekoliko hiljada demonstranata zapalilo budističke hramove i kuće u Bangladešu u znak protesta zbog fotografije uvredljive za islam koja je objavljena Fejsbuku.
Nekoliko hiljada demonstranata zapalilo budističke hramove i kuće u Bangladešu u znak protesta zbog fotografije uvredljive za islam koja je objavljena Fejsbuku.

Zvaničnici su saopštili da je masa od oko 25.000 okupljenih demonstranata zapalila najmanje pet budističkih hramova i na desetine kuća u gradu Ramu i obližnjim selima, oko 350 kilometara od prestonice Dake.

Demonstranti tvrde da je fotografiju, koja navodno vređa muslimansku svetu knjigu - Kuran, na Fejsbuk stranicu postavio jedan budistički vernik.

"Postali su neobuzdani i napadali su kuće budista, paleći i uništavajući njihove hramove od ponoći do jutarnjih sati", izjavio je zvaničnik Džoinul Bari. On je naveo da je najmanje 100 kuća oštećeno, kao i da su vojska i granična policija pozvani kako bi sprečile da se nasilje proširi. Prema njegovim rečima, do daljeg su u toj oblasti Bangladeša zabranjena sva javna okupljanja.

Napadi na budističke vernike, koji čine manje od jednog procenta stanovništva i žive pretežno na jugoistoku zemlje u blizini granice sa Mjanmarom, u prošlosti su bili retki.

U Bangladešu je, kao i drugim delovima muslimanskog sveta, proteklih sedmica organizovana serija protesta zbog antiislamskog filma "Nevinost muslimana".

  • NikolaNS

    01.10.2012 01:08
    Religija i normalnost......
    A koja je to masa od 25000 ljudi normalna i koja to religija nije ratoborna??
  • Ann

    30.09.2012 10:48
    25.000 okupljenih ...
    I sad treba poverovati da je tih 25.000 okupljenih normalni i da je njihova vera sasvim ok?!


    ....daleko im lepa kuća

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet