Vučić o drami na KiM: Tražićemo povratak naše vojske i policije VIDEO

Izvor: B92, 10.Dec.2022, 19:54

Vučić o drami na KiM: Tražićemo povratak naše vojske i policije VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se povodom situacije na Kosovu i Metohiji. Jedna od glavnih poruka - Srbija će tražiti povratak naših snaga na KiM.

"Danas je uhapšen Dejan Pantić. On je do skoro nosio uniformu kosovske policije. Optužili su ga tzv. ministar unutrašnjih poslova i neki drugi za terorizam. To je onaj dan kada smo imali samit u Tirani i kada su pokušali ono na šta nisu imali pravo. Pantić je počinio pravo 'krivično delo', samo što oni to nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << znali. On živi u toj zgradi gde se nalaze insitucije u koje su oni hteli da upadnu i nosio je hleb u svoju kuću. Naše službe su ozbiljno ispitale ceo slučaj", objasnio je Vučić slučaj Pantića.

"Prisustvovali smo napadu na enklavu celu. Kada srpske sluge Aljbina Kurtija govore o tome da treba da se vrati to vino koje su odneli, moraju da znaju da je to vino uništeno. Nemojte da pričat gluposti i obmanjujete svoj narod. Sutra ću se sastati sa Petrovićem i koliko je moguće pomoći ćemo da ta porodica opstane u Velikoj Hoči. Doći ćemo do toga šta su sve radili i šta ćemo mi da napravimo i zahvalan sam Dačiću što je večeras ovde. Sa njim i sa Brnabić sam razgovarao o narednim potezima", dodao je on, a zatim pokazao fotografiju iz Velike Hoče.

"Sa prstom na obaraču došli su da uzimaju vino. Specijalci su došli da unište jednu porodicu", naglasio je Vučić.

"Vozilo ROSU je 'slučajno' upalo u dvorište obdaništa. Oni nemaju šta da rade na severu Kosova i ovako, a upali su u dečje obdanište. Rekli su i da su pozvali obične policajce bez opreme i pištolja. Upali su u Severnu Mitrovicu, njih 300. Niko nije napadnut u multietničkim sredinama. Što lažete? Mislite ako ste ubedili EULEKS i OEBS, a njih nije bilo teško ubediti, koga još lažete?", pitao je Vučić.

On je zatim pokazao fotografiju na kojoj se nalazi Neziri koji je danas heroj jer ga je, kaže, "pogodilo nekoliko komadića stakla".

"Kurti kaže juče - ne možete postavljati detinjaste zahteve poput ZSO", kaže Vučić.

"Ovde vam je dokument koji pokazuje da je 2018. završen rad na sastavljanju statuta ZSO. Ovde vam je i pismo upravljačkog tima Lajčaku gde ga obaveštavaju šta je učinjeno i napravljeno. Mi sada ulazimo u 2023. a oni kažu da su to naše detinjaste igrarije. Pozivaju nas da se vratimo u institucuje. a boravak u institucijama je povezan sa ZSO, baš tim što oni zovu igrarijama", dodao je on.

"Srbi su deset godina poštovali dogovor, a jedino što su Albanci imali da kažu je da su to detinjaste želje. Nisam toliko glup koliko nekima izgledam i neću to prihvatiti. Moraće da ispune ono što su potpisali u Briselskom sporazumu. Ako to ne budu hteli bićemo izloženi pritiscima spolja, najtežim mogućim i to mogu da očekujem već od 17-og kada budu predstavnici Nemačke, Francuske, Brisela došli i kada mi budu objasnili kako moram da se ponašam i šta će da budu posledice", dodao je on.

"Možda je naša poruka detinjasta i možda sam ja lud i glup, ali je jedno sigurno - i vi i EU ste potpisali Briselski sporazum i sigurno je da morate to da ispunite. Jednostavno je, to ćete morati da ispunite".

"Priština je pogazila i Vašingtonski sporazum u potpunosti i oni će 15-og zvanično podneti zahtev za članstvo u EU", rekao je Vučić.

"Ja sam danas uputio pismo predsednicima i premijerima pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost EU jer prijem mogu samo da traže nezavisne i suverene države, a ne one koje ne priznaje pola sveta. Uputio sam pismo liderima Kipra, Grčke, Slovačke, Španije i Rumunije i zahvalio na tome što pružaju podršku i ukazao na to da je naša zajednička borba pokazala da su načela međunarodnog prava jedini mogući princip na kom svi zajedno možemo da istrajavamo. To su naši prijatelji i verujem da će pismo nešto značiti", razjasnio je Vučić.

"U skladu sa tim što oni jasno ne poštuju ni Briselski ni Vašingtonski sporazum naše MSP će pokazati sve ono što smo radili do sada i note onih zemalja koje su povukle priznanje Kosova", rekao je Vučić.

Danas je usaglašen i tekst kojim će biti upućen zahtev komandantu KFOR-a da obezbedi raspoređivanje pripadnika vojske i policije Srbije.

"Rezolucijom SB UN 1244 potvrđeno je da će dogovorenom broju srpskog vojnog i policijskog osoblja biti dozvoljeno da se vrati. Do sada sa KFOR-om nisu vođeni razgovori o povratku srpskog osoblja", navodi se u zahtevu.

"Nemam iluzija, a znam da će da odbiju taj zahtev", rekao je predsednik iako je istakao da je KFOR u obavezi da odobri taj zahtev.

"To nije mogućnost, već je obaveza za KFOR", objasnio je Vučić i dodao da će "oni naći bezbroj razloga, iako na to nemaju pravo, da kažu kako kontrolišu situaciju i da za tim nema potrebe".

"Večeras je naš narod na barikadama jer nema drugu opciju. To su ljudi sami uradili jer ne mogu da trpe zulum više. Danima slušamo da će Srbija nekog da napadne. a samo oni napadaju i maltretiraju Srbe. Mislim da Amerikancima ovo ne odgovara, ali mislim da nekom ovo odgovara. Mislim da Kurti nije te pameti da sam smisli kako sve Srbe da napada svakog dana. ima tu još nekog sa njim, nije on to sam", Kaže Vučić.

"Nema i neće biti predaje. To je moja odluka i ne brinem za cenu, jer znam šta to znači za sve", dodao je on.

"Prvo su puštali izlazak sa KiM. Zaustavili su prvo prevoz na Jarinju, a onda su zaustavili sve i više nema ni ulaska ni izlaska na Jarinju i Brnjaku. Ja nemam informacija o velikim sukobima. Znam da su na dva mesta postavljene barikade, ali nemam nove informacije. Čeka nas još jedna besana noć. Ne dolazi u obzir da pregovaramo dok se ZSO ne formira. Ovde su stvari čiste, dakle moraju to da isporuče ako žele, a ako ne žele neće oni biti izoženi pritiscima nego mi. Jasno, ne pravom i pravdom, koga briga za to", kaže.

Nakon njegovog obraćanja javnosti usledila su i pitanja novinara, a prvo od njih odnosilo se upravo na stiuaciju na KiM. "Nisu Srbi ni do sada opstajali na KiM zbog toga što su verovali u Kurtija i da im želi nešto bolje od proterivanja sa ognjišta. Oni žele da ostanu tamo i zato ih tako besomučno hapse", naglasio je Vučić.

"Ne bavim se ja njihovim osvetama i ne brinem se zbog njihovih osveta. Ispadamo kao neko ko mora da se usaglasi oko svega što kažu Rusi, kao da nemamo svoju zemlju. Ja neću da građanin Srbije bude sluga bilo kome, bilo kojoj velikoj sili", objasnio je.

Vučić je zatim govorio o "hibridnom" ratu kako ga je nazvala novinarka prilikom formulisanja pitanja.

"Ova izjava je nešto što dramatično menja stvari, posebno u političkom smislu i to je jasan signal kome ne smete da verujete. Sad je pitanje dokle mi kao mali možemo ako su mogli da se tako igraju sa Rusijom, da je obmanjuju dok se ne naoružaju i spreme da je poraze", kaže on.

Dodao je i da smo mi dobro iskoristili naše prilike od 2012. godine, a onda je usledilo pitanje o tome da li vlast u Srbiji očekuje reakcije iz Brisela.

"Naravno da Brisel nije reagovao, ali će reagovati. Naše je da budemo na evropskom putu, a da li sam srećan zbog njihovih izjava o KiM - nisam i verovatno nije niko", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUČIĆ O DEŠAVANJIMA NA KOSOVU: Moja i odluka države Srbije je - NEMA PREDAJE! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Dec.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti zbog situacije na Kosovu i Metohiji...On je građanima pokazao papire, dokumenta i fotografije, i obavestio javnost o svemu što se prethodnih dana dešavalo na Kosovu...- Danas je na KiM uhapšen Dejan Pantić, uhapsile su ga snage kosovske...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Priština podnosi zahtev za članstvo u EU: Otkriven i datum

Izvor: B92, 10.Dec.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio je najnovije namere koje dolaze iz Prištine...Naime, tzv. Kosovo planira da bude član Evropske unije, a Vučić otkriva i kada će podneti zahtev..."Priština je pogazila i Vašingtonski sporazum u potpunosti i oni će 15-og zvanično podneti zahtev za članstvo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.