Stoilković: Ne očekujemo odgovor od Zaeva o izjavi Hodžaja

Izvor: RTS, 02.Dec.2018, 12:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stoilković: Ne očekujemo odgovor od Zaeva o izjavi Hodžaja

Povodom izjave kosovskog vicepremijera Hodžaja da je u Makedoniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju "pakta protiv Srbije", predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji Ivan Stoilković putem "Fejsbuka" javno je pozvao Zaeva da odgovori makedonskoj javnosti na čijoj je strani.
"Svima je jasno da Zaev neće dati odgovor, jer bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji odgovor da da, to bi ugrozilo i njegovu i poziciju makedonske vlade po pitanju unutrašnje političke stabilnosti", kaže Stoilković za Tanjug

Ako bude prinuđen da se izjasni, ističe, Zaev će prihvatiti zahtev koji dolazi iz Prištine.
"Tražio sam objašnjenje i pitao Zaeva da odgovori pre svega građanima Makedonije na čijoj je on to strani. Da li je možda na strani albanskih šovinista ili na strani sopstvenog naroda i na kraju krajeva, pripadnika srpske zajednice koja živi u Makedoniji", kaže Stoilković.
Naglašava da će, ukoliko se Zaev izjasni da je na strani "albanskih šovinista", to njegovoj stranci dati za pravo da "najotvorenije bude na strani Srbije".
To podrazumeva, kako kaže, ne samo solidarnost sa Srbijom i srpskim narodom, već i koordinaciju sa srpskom politikom.
"Mi od ovoga nećemo odustati, jer je ovo previše. Ne samo za nas nego i za ceo makedonski narod, zato što, po svim istraživanjima javnog mnjenja, makedonski narod Srbe i Srbiju smatra za svoje najbolje i najbliže susede", kaže Stoilković i dodaje da će nastaviti da zahteva odgovore dok ih ne bude dobio.
Prema njegovim rečima, izjave koje iz Makedonije dolaze do srpske javnosti predstavljaju veliku manipulaciju koja, kako kaže, potiče od Zaeva kao i od njegovih lobista.
"U tim izjavama on priča sve najbolje i iz njegovih usta teku med i mleko, a suštinski to nije tako. Makedonija je promenom svoje politike došla u situaciju da Srbiju stavi u veoma nezavidan položaj jer smo mi na južnim granicama dobili severozapad, odnosno dobili smo novu Hrvatsku", ističe Stoilković.
To obrazlaže činjenicom da u makedonskoj politici preovladava uticaj Albanaca što, kako smatra, neće voditi ničemu dobrom kada su odnosi Srbije i Makedonije u pitanju.
Kosovski vicepremijer Enver Hodžaj izjavio je zagrebačkom Večernjem listu da je "u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije". 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.