Skupili novac za lečenje bolesne devojčice, lekari im naprasno podigli cenu za 200.000 dolara!

Izvor: S media, 06.Feb.2013, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupili novac za lečenje bolesne devojčice, lekari im naprasno podigli cenu za 200.000 dolara!

Sudbina petogodišnje devojčice Nore Šitum iz Zadra, koja se dve godine bori s akutnom limfoblastičnom leukemijom, uzburkao je Hrvatsku javnost nakon što je bolnica u Filadelfiji podigla cenu lečenja i dovela u pitanje njen odlazak u SAD.

Norina majka Đina zatražila je nedavno preko Fejsbuka pomoć za njeno lečenje eksperimentalnom metodom u Filadelfiji u SAD.

Građani Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nesebično su prikupili sredstva da bi dete bilo podvrgnuto terapiji pod nazivom CTLO19, kojom je do sada lečeno svega 10 pacijenata, među njima samo jedno dete Emili Vajthed (7), piše “Jutarnji list”.

Inače, terapiju je razvila kompanija “Novartis” i tek je u početnoj fazi kliničkih ispitivanja kod ljudi, zbog čega lek ne može da se kupi. Zato se za pacijente koji isupunjavaju uslovi nabavka dogovara direktno s proizvođačem.

Nakon objavljivanja apela Norine majke, porodica je prikupila čak 3,2 miliona kuna (575.000 dolara), pa je trebalo da otputuju u Ameriku već u petak. Međutim, iz Filadelfije je stigao novi šok. Naime, Amerikanci su podigli cenu eksperimentalnog lečenja na 837.000 dolara, što je 4,7 miliona kuna.

Očajna majka ponovo je apelovala na javnost. Na Fejsbuk stranici Vratimo osmeh Nori na lice NORA FORA Strašni LAV zamolila je građane da ponovno krenu s pozivima da bi se skupila dodatna suma od 1,4 miliona kuna.

Sakupljena i nova cifra

Hrvati su izrazili negodovanje i gnev na Fejsbuku, ostavljajući poruke, kao što je : “‘Ne možete vi biti toliko bahati koliko Hrvatska moze biti velikodušna!!!’, ‘Koliko vam se mora platiti da postanete ljudi?’, ‘Vi sebe nazivate dečjom bolnicom?? Samo pohlepa vas zanima! Nora u srcu!’ i ‘Može vas biti sram zarađujete na tuđoj nesreći!”.

Danas popodne na račun Norinih roditelja prikupljeno je dovoljno novca za put u SAD i lečenje u Dečijoj bolnici u Filadelfiji. Tek kad je na računu bilo dovoljno novca, američka ambasada u Zagrebu je Nori i njenim roditeljima odobrila vizu.

(Blic/ Index.hr)

FOTO: FB

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.