Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jun.2018, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plenović: Afrikanci vape za hrvatskim standardom

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković čak dva puta je tokom obilježavanja Dana državnosti šokirao hrvatsku javnost, kada je na Facebooku objavljena vladina objava sa njegovom čestitkom "hrvatskim ljudima" i kada je nakon mise u crkvi sv. Marka izjavio da je u zemljama Afrike i srednjeg istoka takvo siromaštvo da bi vapili da imaju "hrvatski standard"

Jedna od važnijih tema u Hrvatskoj posljednjih mjeseci je pitanje demografije, o tome je govorio i kardinal Josip >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Bozanić na misi povodom Dana državnosti, a Plenković je potom novinarima rekao da je za demografsku obnovu "optimizam ključan".

"Treba raditi na unapređenju institucija, jačanju demokratije i privrede, davanju perspektive za zadovoljan život ljudi, što je cilj ove vlade", rekao je.

Izrazio je uvjerenje da će se "ljudi koji žele dio života i posla odraditi u inozemstvu, ipak vratiti i podsticati domovinu kao što je to radila iseljenička Hrvatska u teškim razdobljima".

"Problem demografije svojstven je mnogim zemljama EU naše veličine. Imate i ogromne demografske 'plus' trendove u zemljama Afrike i Srednjeg istoka gdje je sasvim drugačija situacija. Tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju hrvatski standard", kazao je Plenković, prenio je HRT.

Dan državnosti državljanima Hrvatske u zemlji i širom svijeta čestitala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako komentariše upozorenje Josipa Bozanića na sve veće iseljavanje mladih iz Hrvatske, Grabar-Kitarović je kazala da je mobilnost sama po sebi dobra, jer nudi priliku za rad i školovanje, istaknuvši da se nada da će u Hrvatskoj biti stvoreni takvi uslovi koji će svima omogućiti da se vrate u domovinu.

Svim Hrvaticama i Hrvatima, građanima i građankama Dan državnosti čestitao je i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

"Želja je svih nas da Hrvatska bude što bolja, što kvalitetnija za život naših građana", kazao je te pozvao sve građane da ne napuštaju Hrvatsku.

“Vjerujem da ima dovoljno potencijala, da možemo bolje. Prošli smo jedno dosta tešku etapu istorije i sad je trenutak da zemlju gradimo na najbolji mogući način", rekao je Jandroković.

Pozvao je stoga "na zajedništvo, na međusobno uvažavanje i toleranciju".

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Hrvati umesto slavlja doživeli šok: Da li je ovo stvarno rekao?

Izvor: B92, 25.Jun.2018

Zagreb -- Hrvatski premijer Andrej Plenković čak dva puta je tokom obeležavanja Dana državnosti šokirao hrvatsku javnost...Prvi put kada je na Fejsbuku objavljena vladina objava sa njegovom čestitkom "hrvatskim ljudima" i kada je nakon mise u crkvi sv. Marka izjavio da je u zemljama Afrike i srednjeg...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.