Bozanić kritikovao vlast, Plenković to shvatio kao podsticaj

Izvor: RTS, 25.Jun.2018, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bozanić kritikovao vlast, Plenković to shvatio kao podsticaj

Nakon polaganja venaca hrvatski državni vrh je povodom Dana državnosti prisustvovao misi u Crkvi Svetog Marka, tokom koje je kardinal Josip Bozanić kritikovao vlast, što je premijer Andrej Plenković kasnije protumačio kao podsticaj.
Kardinal Josip Bozanić je, naime, rekao da kao službenik Crkve nema pretenzija da ulazi u stručnu procenu, već da samo spominje neka pitanja koja se toliko ponavljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << – da li štiti naše zakonodavstvo na području privrede malog čoveka ili interesne grupe i lance moćnog kapitala?

"Zašto toliki u dobronamernim pokušajima nailaze na nerazumljive prepreke i obeshrabreno posustaju? Suočava li se hrvatsko društvo na institucionalnom nivou studijski, ozbiljno i politički delotvorno sa demografskom krizom u kojoj se nalazimo", zapitao je Bozanić.
Plenković je rekao da je "uvek dobro čuti podsticaj – tri poruke savesti, nade i ostanka u Hrvatskoj su nešto što svi delimo", kao i evociranje uspomena na kardinala Stepinca.
"Njegova propoved je zagovor svima nama da radimo što više", rekao je premijer. 
Bozanić je još ukazao na odlazak mladih školovanih ljudi, ali i čitavih porodica iz ekonomskih razloga. 

"Ima ljudi koji ne pronalaze drukčiji način preživljavanja i znam da im je teško ostaviti svoj dom i zavičaj, ljude i razne povezanosti. Ali, ima onih koji mogu da biraju, a koji svojim ostankom pomažu i drugima. Treba jasno reći da se ljubav toliko puta ogleda ostajanjem. Za nas hršćane to je ostajanje najpre uz Boga, ali i uz druge ljude, ostajanje u svom pozivu, ostajanje uz domovinu", rekao je Bozanić. 
Rekao je i da je Hrvatska obdarena plodnom zemljom, čistim vodama, sinjim morem i plodovima od kojih se mnogi jeftino izvoze u inostranstvo, gde ih prerađuju i vraćaju da bi ih u Hrvatskoj kupovali po visokim cenama.
"Nameće se stoga pitanje – šta je ono što u nas usporava željeni napredak? Nažalost, silnici i sebične interesne skupine skloni su lomiti svaku novu iskru nade, obeshrabrujući pokušaje da se gradi na istini", poručio je Bozanić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Plenović: Afrikanci vape za hrvatskim standardom

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Jun.2018

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković čak dva puta je tokom obilježavanja Dana državnosti šokirao hrvatsku javnost, kada je na Facebooku objavljena vladina objava sa njegovom čestitkom "hrvatskim ljudima" i kada je nakon mise u crkvi sv. Marka izjavio da je u zemljama Afrike i srednjeg istoka...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.