Hrvati umesto slavlja doživeli šok: Da li je ovo stvarno rekao?

Izvor: B92, 25.Jun.2018, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati umesto slavlja doživeli šok: Da li je ovo stvarno rekao?

Zagreb -- Hrvatski premijer Andrej Plenković čak dva puta je tokom obeležavanja Dana državnosti šokirao hrvatsku javnost.

Prvi put kada je na Fejsbuku objavljena vladina objava sa njegovom čestitkom "hrvatskim ljudima" i kada je nakon mise u crkvi sv. Marka izjavio da je u zemljama Afrike i srednjeg istoka takvo siromaštvo da bi vapili da imaju "hrvatski standard".

Jedna od važnijih tema u Hrvatskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslednjih meseci je pitanje demografije, o tome je govorio i kardinal Josip Bozanić na misi povodom Dana državnosti, a Plenković je potom novinarima rekao da je za za demografsku obnovu "optimizam ključan".

"Treba raditi na unapređenju institucija, jačanju demokratije i privrede, davanju perspektive za zadovoljan život ljudi, što je cilj ove vlade", rekao je.

Izrazio je uverenje da će se "ljudi koji žele deo života i posla da odrade u inoistranstvu, ipak vratiti i podsticati domovinu kao što je to radila iseljenička Hrvatska u teškim periodima".

"Problem demografije svojstven je mnogim zemljama EU-a naše veličine. Imate i ogromne demografske 'plus' trendove u zemljama Afrike i Srednjeg istoka gde je sasvim drugačija situacija. Tamo je takvo siromaštvo da bi svi vapili da imaju hrvatski standard", kazao je Plenković, preneo je HRT.

"Svim hrvatskim ljudima. Neko preko veze upao i dobio posao da vodi Fejsbuk stranicu", "ljudima? Valjda bi trebalo da piše "državljanima", "građevinama", "koga podrazumevate pod hrvatskim ljudima?", samo su neki od komentara.

Ima i onih kojih su odgovorili i ovako: "Hvala lepo. Slavimo u Nemačkoj radi vas", "još malo i moćićete nam svakome ponaosob čestitati... Čija ste vi vlada uopštte?", "a posebno iseljenima", "fascinantno i atraktivno".

Inače, u čestitki vlada hvali "jedinstven rezultat u javnim finansijama", priseća se "mudrih odluka prvog hrvatskog predsednika dr.Franje Tuđmana", preneo je portal Index.

Neki hrvatski mediji su preneli da se vlada osramotila i da je građanima uputila bizarnu čestitku.

Portal Net piše da je malo reći da su građani ovu objavu dočekali na nož. A kao jedan od komentara je i Srđana Strunje, koji je napisao: "E toliko je lepo u Domovini da čak i životinje beže za Nemačku". "Pa nije danas St. Patrick"s day", našalio se jedan komentator, a usledilo je i mnoštvo komentara s porukama: "sramota" i "marš".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.