Meta: Ne pretimo i ne želimo da se povučemo iz Evrope

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 10.Feb.2022, 10:44

Meta: Ne pretimo i ne želimo da se povučemo iz Evrope

Meta ne želi da „preti“ da će napustiti Evropu i svako izveštavanje koje tako nešto tvrdi nije tačno, objavljeno je na sajtu ove kompanije.

Podsetimo, Meta je u svom izveštaju za 2020. godinu istakla da verovatno neće moći da pruži svoje „brojne važne proizvode i usluge, uključujući Facebook i Instagram, u Evropi“ ukoliko ne bude usvojen novi okvir za transfer podataka između EU i Sjedinjenih Američkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << Država (SAD).

Mnogi mediji su ove navode protumačili kao pretnju da bi Meta mogla da ugasi popularne društvene mreže ukoliko se evropska politika privatnosti ne promeni.

Ipak, u svojoj novoj objavi na blogu Meta ističe da „svakako ne žele“ da se povuku iz Evrope, ali da odnosi između EU i SAD utiču na njihov biznis.

Realnost je da se Meta, kao i mnoge druge komapnije, organizacije i servisi, oslanja na razmenu podataka između EU i SAD kako bismo upravljali našim globalnim servisima. I nismo sami. Najmanje 70 drugih kompanija iz različitih industrija, uključujući i deset evropskih biznisa, su u svojim izveštajima o prihodima podigli rizike u vezi sa prenosom podataka,“ piše u objavi.

Američke i evropske kompanije su podatke „preko okeana“ razmenjivale i prikupljale u okviru mehanizma „štit privatnosti“ (Privacy Shield) koji je Evropska komisija pozitivno ocenila 2016. godine.

Međutim, u julu 2020. godine Evropski sud pravde je ovu odluku Evropske komisije proglasio nevažećom.

Nakon donošenja ove odluke svi prenosi podataka o ličnosti iz EU u SAD na osnovu ovog mehanizma su bili nezakoniti.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je, nakon odluke evropskog suda, pozvao i Vladu Srbije da domaće propise usaglasi sa evropskom praksom.

Izvor: Agencije

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Povezane vesti

Meta demantovala pretnje povlačenjem Facebooka i Instagrama iz Evrope

Izvor: Informacija.rs, 10.Feb.2022

Povodom medijskih izveštaja u kojima se navodi da Meta, u čijem su vlasništvu Facebook, Instagram i WhatsApp, preti povlačenjem iz Evrope, oglasila se kompanija saopštenjem na blogu. „Meta ne želi niti „preti“ da napusti Evropu i svako izveštavanje koje implicira da to činimo jednostavno...

Nastavak na Informacija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.