Mali korak za gejeve, ali ogroman za njihova prava

Izvor: Vesti-online.com, 21.Feb.2011, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali korak za gejeve, ali ogroman za njihova prava

Nakon što je planetarno popularna društvena mreža Fejsbuk proširila opciju statusa, udovoljavajući homoseksualcima, počele su da stižu pohvale sa svih strana.

Džej Lesiter, savetnik političara iz Nju Džerzija, odmah je promenio svoj status u "domestik rilejšnšip" (domestic partnership), dajući tako svima do znanja da je homoseksualac u vezi. On je već osam godina sa partnerom Gregom Lemkuhom.

"Ja nisam nimalo drugačiji od svih drugih korisnika Fejbuka >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << čiji je identitet usko vezan za samu društvenu vezu", kazao je za agencije Džej i prokomentarisao promene na toj mreži rečima: "To je veoma pozitivan gest. Neka vrsta malog koraka za homoseksualce, ali ogromnog za njihova prava".

U Fejsbuku su na ovu ideju došli nakon razgovora sa organizacijama koje se bore za prava gej osoba.

Predsednik jedne od njih, poznate kao GLAAD (Gay & Lesbian Alliance Against Defamation), Džeret Barinos , kaže da je ta društvena mreža "poslala jasnu poruku podrške homoseksualnim parovima koji su njihovi korisnici širom sveta."

"Objavljujući opciju za istopolne veze u SAD-u i šire, Fejsbuk je postavio novi standard uključenja za društvene medije", smatra Barios.

Novi statusi dostupni su korisnicima u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Australiji, a što se tiče saveznih američkih država, istopolni brakovi dozvoljeni su u Ajovi, Vermontu, Nju Hampširu, Masačusetsu, Konektiketu i Vašington Di-Si-ju.

Havaji bi uskoro mogli da postanu sedma država koja dozvoljava brakove gej osoba.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.