Hrvatski selektor: Pomolimo se za Gotovinu

Izvor: Mondo, 15.Nov.2012, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski selektor: Pomolimo se za Gotovinu

Igor Štimac pozvao svoje simpatizere na Facebooku da se pomole za haške osuđenike Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji u Holandiji iščekuju izricanje drugostepene presude.

Selektor hrvatske fudbalske reprezentacije Igor Štimac pozvao je u četvrtak svoje simpatizere na najpopularnijoj društvenoj mreži da se pomole za njegovog prijatelja (prema sopstvenom svedočenju) Antu Gotovinu i Mladena Markača, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << haške osuđenike.

"Osećam moralnu i građansku dužnost da javno iskažem bezuslovnu podršku našim generalima, našim herojima koji u dalekom Hagu čekaju presudu. Oni su u mojim molitvama, kao i u molitvama mnogih od vas. Slike našeg zajedništva doći će do njih, pa vas pozivam da se danas ujedinimo u molitvi i da nakon molitve izađemo, svako u svom gradu, na trgove kako bi pokazali da ih nismo zaboravili...", napisao je Štimac.

Njegov poziv izazvalo je za petak najavljeno izricanje drugostepene presude hrvatskim generalima, prošle godine osuđenih zbog zločina nad Srbima za vreme i nakon akcije (udruženog zločinačkog poduhvata) "Oluja".

Štimac, bivši fudbaler, redovni je učesnik desničarskih mitinga, a bio je i jedan od finansijera odbrane hrvatskih vojnih policajaca, koji su optuženi da su u splitskom logoru "Lora" premlaćivali i ubijali civile i ratne zarobljenike.

"Oni (Gotovina i Markač) su tamo (u Hagu) jer su branili nas i nemojmo to nikad zaboraviti. Hvala im za sve!", dodao je Štimac.

Haški tribunal sutra će objaviti konačne presude Gotovini i Markaču koji su u aprilu 2011. godine prvostepeno osuđeni na 24 i 18 godina zatvora zbog

Na molitvu za generale građane su pozvali i hrvatski biskupi.

"Hrvatski biskupi pozivaju vernike na zajedništvo i molitvu da pravosnažna presuda bude u skladu sa načelima pravednosti i istine", rekao je dubrovački biskup Mate Uzinić, a prenose hrvatski mediji.

Uzinić je rekao da biskupi pozivaju sve koji će "izražavati podršku Gotovini i Markaču, ljudima koji su dali veliki doprinos u oslobađanju Hrvatske od srpske agresije, da to uvek čine dostojanstveno".

Prema njegovim rečima, biskupi su ocenili da oslobađanjem Hrvatske nisu prestali izazovi i iskušenja za branitelje od kojih su mnogi izloženi progonima i sudskih procesima. Dodao je i da biskupi upozoravaju na potrebu zalaganja za pravednost i poštovanje prava osuđujući sve zločine koji su se dogodili.

U organizaciji Koordinacije veteranskih udruženja večeras će u više hrvatskih gradova biti održane mise i bdenja uoči izricanja presude Gotovini i Markaču, a sutra, na dan izricanja presude, na gradskim trgovima pratiće se uživo izricanje presude.

(MONDO, foto: Guliver/Getty images)
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sport uživo: Štimac za podršku Gotovini

Izvor: RTS, 15.Nov.2012

Igor Štimac poziva ljude u Hrvatskoj na trgove, kako bi podržali Gotovinu i Markača. Inter produžava radni vek "Traktoru". Alžirci "igrali" sa Srbijom. Nejmar zasenio Serhija Ramosa. Barsa ispašta zbog "orlova". Kantona želi povratak na "teatar snova". Koga je Venger "oterao" posle jedne rečenice,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.