Facebook će medijima plaćati velike iznose za korišćenje njihovih vesti

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 14.Avg.2019, 11:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Facebook će medijima plaćati velike iznose za korišćenje njihovih vesti

Predstavnici Facebook-a rekli su kreatorima vesti da su spremni da plate i do tri miliona dolara godišnje za licencu za kompletne priče, naslove i pregled tekstova. Isti izvori navode da su među izvorima vesti s kojima kompanija želi da posluje Walt Disneyjev ABC News, vlasnik Wall Street Journala Dow Jones, The Washington Post i Bloomberg..

Facebook-ovi planovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << otkriveni su u trenutku dok se kompanija suočava sa sve više kritika zbog svoje uloge u borbama medijske industrije da pokupi što je moguće više prihoda od oglašavanja, koji su do sada odlazili novinama. Facebook i Alphabet-ov Google zaradili su 60 odsto svih prihoda od digitalnog oglašavanja u SAD prošle godine, navodi eMarketer.

Dogovor o licenci za vesti između Facebook-a i medija trajaće tri godine. Facebook planira da pokrene sekciju vesti tokom jeseni, navode pomenuti izvori. Nije jasno da li je bilo koja medijska kuća već zvanično pristala da licencira svoj sadržaj za Facebook.

Facebook je predložio da će medijima prepustiti odluku o tome kako će se njihov sadržaj pojavljivati u sekciji s vestima. Medijima će biti dopušteno da biraju hoće li svoje priče da objavljuju direktno na Facebook-u ili će objaviti samo naslove i sažetke, pa korisnike preusmeriti na svoje veb stranice. U tom slučaju, sekcija vesti bila bi generator veb prometa za kreatore vesti, uz izvor prihoda od licenciranja.

Osoba bliska Facebook-u kaže da planira da prikupi povratne informacije od medijskih organizacija kako bi poboljšao svoju sekciju vesti.

Google, jedan od Facebook-ovih najvećih konkurenata, je kritikovan zbog toga što nije plaćao medijskim kućama naslove i sažetke koji su se pojavljivali na njegovom pretraživaču. Izvršni predsednik News Corpa Rupert Murdoch i glavni direktor BuzzFeeda Jonah Peretti pozvali su Facebook i Google da plate kompanijama koje pružaju kvalitetne vesti. Google nije odmah odgovorio na upit za komentar.

Izvor: SEEbiz

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.