Dve decenije pozorišnih novina Ludus

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2012, 03:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dve decenije pozorišnih novina "Ludus"

BEOGRAD -

Jedine pozorišne novine u Srbiji i na Balkanu "Ludus" proslavile su večeras 20. "rođendan", u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP) gde je otvorena izložba "Foto-fragmenti sećanja - 20 godina kasnije".

Direktorka tog teatra Maša Mihailović istakla je da je za BDP čast da bude domaćin tako uglednim i značajnim novinama kao što je list Udruženja dramskih umetnika Srbije (UDUS).

Dramski umetnik Dejan Đurović podsetio je da je prvi "Ludus" pokrenut >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ranije, 1983. godine, ali kao bilten, a ugasio se posle osam brojeva zbog poznate boljke, nedostatka finansija.

U ime Predsedništva UDUS-a, reditelj Dragoljub Todorović pozdravio je okupljene kolege i zahvalio je svima koji su doprineli proslavi jubileja, kao i poslastičarnici "Petković" koja je ovim povodom poslala tortu, što je pozdravljeno aplauzom.

Todorović je istakao da za dobar start i čvrsto pozicioniranje "Ludusa", koji nije izgubio kontinuitet u burnim i mračnim vremenima, posebnu zaslugu ima njegov prvi glavni i odgovorni urednik Feliks Pašić, sada nažalost pokojni.

"Namenjen pre svega pozorišnim stvaraocima, ali i poznavaocima te umetnosti i pasioniranim gledaocima, a imajući u vidu društvenu funkciju teatra 'Ludus' je nastojao da prati sve teme koje se dotiču pozorišta u zemlji i inostranstvu. Zato su njegove stranice svojevrsno svedočanstvo o minulom vremenu", rekao je Todorović.

"Ludus" je osnovan 1992. godine, u vreme kada je predsednica Udruženja bila Svetlana Bojković. Posle Pašića, glavni urednici bili su Aleksandar Milosavljević, Mirjana Ojdanić, Tatjana Nježić i od ove jeseni Maša Stokić.

Teatrolog Jovan Ćirilov napomenuo je da ime ovih novina, nastalo kao skraćenica od "List Udruženja dramskih umetnika Srbije", na latinskom u pluralu znači javne igre, gluma.

"Sav od osnovne pozorišne građe, igre, ludizma, ovaj list je kada izađe najpre dnevno štivo, a kao dobro vino svojim buketom mirisa i boja sa svakom godinom postaje sve dragoceniji izvor za proučavanje dramatičnih okolnosti kroz koje je prolazilo naše pozorište, rame uz rame sa svojom publikom", naglasio je Ćirilov.

Nekadašnji član redakcije, zatim urednik, a sada direktor Srpskog narodnog pozorišta Milosavljević rekao je da je Pašić njega i Mašu Stokić kao najmlađe saradnike učio kako se prave novine, a to je ono po čemu se "Ludus" razlikuje u mnoštvu raznih časopisa i šarenih revija.

"Ostavljamo u nasleđe čvrstu koncepciju novina, pregršt fotografija - studioznih portreta, značajne intervjue o umetničkim opusima i pozorišnom životu ove države, ozbiljne analitičke tekstove", istakao je on.

Glavna urednica Stokić primetila je da su, kao i 1992. kada je list pokretan, vremena teška i neizvesna, te je zato svoj uvodnik u novom broju naslovila "Dok je krize - biće i Ludusa".

Ipak, ona je optimista, a "Ludus" se razvija u skladu sa modernim dobom, te je od danas pored štampanog prisutan i u elektronskom izdanju, pod nazivom "Ludus on line" na veb sajtu UDUS-a, a dobiće i svoju stranu na Fejsbuku.

U novom broju centralne teme su samovolja i bezakonje u oblasti pozorišta, kao i situacija u teatrima koji iz različitih razloga ne rade.

Članovi nove redakcije su Žanko Tomić, Gorčin Stojanović, Igor Burić, Goran Jevtić, Filip Vujošević, Zoran Mišić, Milica Kralj i Sanja Tasić Krsmanović.

Izložba "Foto-fragmenti sećanja - 20 godina kasnije" sa delom bogate dokumentacije "Ludusa", koju su stvarali Vesna Pavlović, Đorđe Tomić i drugi majstori fotografije, moći će da se vidi u foajeu BDP-a narednih mesec dana.
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dve decenije pozorišnih novina "Ludus"

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 13.Nov.2012

ADVERTISER-SERBIA.COM / BEOGRAD - Jedine pozorišne novine u Srbiji i regionu "Ludus" obeležiće večeras svoj 20. rođendan programom u Beogradskom dramskom pozorištu>>> (Ključne reči: novine o kulturi i umetnosti; online izdanja; Udruženja dramskih umetnika Srbije; štampani mediji; pozorište; ...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Dve decenije pozorišnih novina "Ludus" 

Izvor: RTS, 14.Nov.2012, 00:08

Povodom dve decenije postojanja pozorišnih novina "Ludus", otvorena je izložba fotografija "Foto-fragmenti sećanja" u Beogradskom dramskom pozorištu...Izložba fotografija "Foto-fragmenti sećanja" otvorena je u Beogradskom dramskom pozorištu povodom dve decenije postojanja pozorišnih novina Ludus...Teatrolog...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.