Anonimni i nepismeni šovinista proteruje Slovake iz sela nadomak Novog Sada

Izvor: Luftika.rs, 27.Okt.2021, 15:25

Anonimni i nepismeni šovinista proteruje Slovake iz sela nadomak Novog Sada

Slovačkoj evangelističkoj crkvi u Begeču stiglo je preteće pismo u kome se Slovacima iz tog mesta daje rok od dva-tri meseca da se isele u susedno mesto Gložan, u kojem je većinsko stanovništvo slovačko. Slučaj se dogodio pre nedelju dana, kada je žena zadužena za spremanje, u sandučetu crkve pronašla pismo na četiri stranice sa pretnjama Slovacima. Javnost je za ovo saznala nakon što je pismo okačeno na fejsbuk profilu Begečanina Davida Francistija.
„Ako imate pameti >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << odlazite! Ako nemate, čeka vas pakao kao naše Srbe na Kosovu! Lajčaku vodi tvoj smrad iz Begeča“, poručio je ovim pismo neko ko je toliko hrabar da piše šovinističke poruke ali ne i da stane imenom i prezimenom iza njih.
Sa druge strane, u pismu su imenom i prezimenom nabrojani i članovi više slovačkih porodica koje je nepoznata osoba odredila za iseljenje. Francisti, koji je i sam Slovak, za Autonomiju je rekao da se slično događalo u nekoliko navrata poslednjih godina, da je policija svaki put obaveštena, ali da još nije otkriveno ko stoji iza ovih pretnji.
– Svakako to izaziva određenu neprijatnost. Ja nemam nikakve indicije koje mi mogu dati informaciju koje je nacionalnosti osoba koja je načinila to pismo. Ono što mogu da kažem je da je to akt jednog pojedinca i mi u selu smo izuzetno složni da u ovome nema nacionalne mržnje, da nema međunacionalne mržnje među nacionalnim manjinskim zajednicima u Begeču, a pogotovo da ovde nema nekog šovinizma – kaže Francisti.
On je rekao da se narod iz Begeča uzda u policiju.
– Mi se uzdamo u naše nadležne službe i očekujemo da će oni postupiti u skladu sa zakonima – rekao je Francisti. – Ovo je četvrto pismo. Sem ovih pisama, ništa se slično nije dešavalo. Međunacionalna mržnja, šovinizam ili bilo kakvi konflikti u Begeču su apsolutno nepoznati.
Francisti je naglasio da svi u Begeču žive u ljubavi i slozi i da će tako i u budućnosti biti. Takođe, dodaje da je  u poslednjih pet godina ovo četvrto preteće pismo i svaki put je tema pisama da Slovaci moraju biti iseljeni. Ispričao je da je pre oko  godina na fasadi crkve  bila ispisana poruka ’Slovaci iselite se’.  Kađe da taj slučaj nikada nije zaboravljen u selu i da ga brine šta će se desiti ako se pretnje nastave.
Srpska sramota: Slovaci sakupili 15 džakova smeća u Spomen parku (FOTO)

Pogledaj vesti o: Facebook,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.