Ne smeju dočekati Božić; preteće pismo napravilo pometnju u Begeču

Izvor: B92, 26.Okt.2021, 22:42

"Ne smeju dočekati Božić"; preteće pismo napravilo pometnju u Begeču

Begeč -- Preteće pismo u kome se Slovaci iz Begeča pozivaju da se isele za tri meseca u susedno mesto Gložan, pronađeno je u sandučetu Slovačke evangelističke crkve.

Događaj je prijavljen policiji.

Pismo na četiri stranice u javnost je dospelo nakon što ga je Begečanin David Francisti, pripadnik slovačke zajednice, objavio na Fejsbuku. "Nabrojana su prezimena i imena onih slovačkih porodica koje bi trebalo da se isele, što je naravno izazvalo jednu neprijatnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << situaciju", kaže David Francisti.

David navodi da su u predhodnih pet godina, stigla još tri slična pisma.

"Tematika uvek ista. U ovom pislu piše da Slovaci ne smeju dočekati Božić i da neće okititi jelku. U predhodnim je pisalo da ne smeju dočekati Uskrs, tako da se to piše pred neke velike przanike", kaže David Francisti.

U Begeču, pored većinskih Srba, uz Slovake žive pripadnici još 15 nacionalnih zajednica. Pretnje su ih sve uznemirile.

Slovaci u Vojvodini žive blizu tri veka. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine u pokrajini ih ima oko 50.000. U Begeču živi ih oko 500. Građani sa kojima smo razgovarali smatraju da je ova pretnja izlovoan slučaj."

"Ne mogu da shvatim da se tako nešto dešava. Stvarno. Ljudi koji su dobri, miroljubivi i koji su stvarno OK", napominje stanovnica Begeča. Drugi smatra da je to gkupo, jer ljude koji žive godinama zajedno, ne možeš lako zavaditi.

"Trebalo bi toga uhvatiti ko je to pisao i kazniti ga", ističe stanovnica tog mesta.

Iz Višeg javnog tužilaštva, saopštavaju da su policiji dali nalog da pribavi neophodne informacije. U Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine za RTS navode da veruju da se radi o ekstremnom činu pojedinca i traže od nadležnih organa da adekvatno kazne počinioca.

"Osuđujem ove pretnje ili napade na Slovake u Begeču kao varvarski čin, nedostojan čoveka, kao napad na identitet slovačke lojalne manjine, kao zastrašujući čin, kao mržnju ne samo prema slovačkoj manjini već i prema svim našim stanovnicima i kao širenje fašističkih ideja, mržnje na nacionalnoj osnovi i raspirivanje ubilačkih namera", rekla je Ljibuška Lakatoš, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.

Iz Pokrajinskog sekretarijata za nacionalne zajednice očekuju isto i za RTS navode da "jedno preteće pismo ne sme da dovede u pitanje duh zajedništva uzajamnog poštovanja raznolikosti i uvažavanja tradicije i običaja pripadnika svih nacionalnih zajednica koji žive na ovom području."

Begeč je posetio i državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, Ninoslav Jovanović koji je poručio da ove poruke u Srbiji ne mogu da prođu, kao i da je lično kontaktirao Policijsku upravu Novi Sad i insistirao da se počinilac hitno pronađe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.