Izvor: Nezavisne Novine, 10.Feb.2016, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvizdić: BIH u ponedjeljak podnosi kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU

SARAJEVO – Denis Zvizdić, predsjedavajući vijeća ministar BiH rekao je danas da su se usvajanjem mehanizma koordinacije se stekli uvjeti za kredibilnu aplikaciju BiH za članstvo u EU koju ću BiH predati u ponedjeljak u Brisel.

Denis Zvizdić rekao je danas novinarima u Sarajevu da mehanizam koordinacije koji je usvojen 26. januara nije nikakav tajni dokument niti je bilo tajne sjednice te da su o svemu tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << upoznati premijeri entiteta na sastanku održanom u Banjaluci u subotu.

On je rekao da su sa tim dokumenttom saglasna oba entitetska premijera, da tekst dobili desetak dana prije sastanka i da nisu vidjeli nikakav problem u tome.

Naveo je tri ključna stava iz mehanizma koordinacije. Prvi je poštivanje ustav i nadležnosti tri nivoa vlasti, drugi je efikasnost i odgovornost svih nivoa vlasti za provedbu svega onog što je dogovoreno na putu ka evropskim integracijama i treći jako bitan sagment je da postoji usklađenost mehanizma koordinacije sa sporazumom za stabilizaciju i pridruživanje EU.

Zvizdić je napomenuo da jedan od isto tako važnih uslova za predaju aplikacije je popis stanovništva koji će biti objavljen u narednih nekoliko sedmica.

Dodao je  da je Vijeće ministar juče dogovorilo i pregovaračku poziciju BiH za prilagodu sporazuma za stabilizaciju i pridruživanje, te da će BiH prilikom tih pregovora koji počinju 16. februara u Sarajevu voditi računa da zaštiti koliko kog može poljoprivrednike i proizvođače iz BiH.

"Mi želimo u Evropsku uniju i moramo poštovati njihove uslove ali nećemo odstupiti od mogućnosti da koliko toliko zaštitimo domaću proizvodnju", rekao je Zvizdić.

Uskoro opširnije...

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

BiH predaje aplikaciju za članstvo u EU 15. februara

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Feb.2016

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je danas da će BiH 15. februara predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU,  te obrazložio najvažnije segmente mehanizma koordinacije ...Zvizdić je novinarima rekao kako kantoni, iako ravnopravno zastupljeni u Kolegiju za evropske...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.