Zubin Potok: Novi sukobi, Srbi u bolnici (FOTO + VIDEO)

Izvor: S media, 28.Nov.2011, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zubin Potok: Novi sukobi, Srbi u bolnici (FOTO + VIDEO)

Srbi povredjeni u današnjim sukobima u mestu Jagnjenica u Ibarskom Kolašinu zadobili su uglavnom hemijske opekotine očiju i povrede nastale od gumenih metaka, hemijskih dejstava i vodenih topova, rekli su večeras dežurni lekari u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici.

Troje Srba je zadržano na bolničkom lecenju, a najteze povredjeni Ivan Vučinić iz sela Zupče smešten je na odeljenju intenzivne nege.

On je pogodjen gumenim mecima u predelu ekstremiteta i van je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << životne opasnosti. Tokom dana u više navrata kolima hitne pomoći do kosovskomitrovačke bolnice prevoženi su povredjeni gradani, do večeras ih je bilo 17, a troje je zadržano na bolničkom lečenju.

Nekoliko desetina gradjana, koji su zadobili lakše povrede zbrinuti su u Domu zdravlja u Zubinom Potoku. Situacija u Jagnjenici je mirna, ali napeta.

Mračno je i na putu koji od Zvečana vodi ka Zubinom Potoku nalaze se gradjani i vojnici Kfora kojih ima i u obližnjoj šumi.

Sukob je izbio pošto je zapaljen kamion sa drvima koji su Srbi koristili kao deo barikade.

Vojnici Kfora su uzvratili šok-bombama, a čuli su se i pucnji.

U gužvi nije bilo moguće videti kako je povredjen Srbin koji je odvezen put bolnice u Kosovskoj Mitrovici.

Posle petominutne čarke stanje se smirilio, a gradjani i vojnici i dalje stoje jedni naspram durgih.

Tokom dana u sukobu sa Kforom u Jagnjenici povredjeno je više od 30 Srba.

Upravnik Doma zdravlja u Zubinom Potoku Borivoje Jakšić rekao je da je u današnjim sukobima sa Kforom povredjeno izmedju 30 i 50 gradjana, i da niko nije životno ugrožen.

Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić lakše je povređen suzavcem i pomoć mu je ukazana na licu mesta.

Sutra sednica Saveta bezbednosti o Kosovu

Ešton: Svi predlozi EU su korisni za Kosovo

Srbi sa barikada: Ponašaju se kao da smo stoka!

Jedan od okupljenih na barikadi u Zubinom Potoku Bojan Jakovljević kaže za S media portal da su razgovori predstavnika sa severa Kosova i Kfor-a propali, a da je narod i dalje na ulici.

- Nagutali smo se biber-spreja i suzavaca. Ima povređenih. Teško nam je, po ko zna koji put smo "pušteni niz vodu" - ponavlja on.

Prema njegovim rečima, među okupljenima ima žena, ali nema dece.

- Mislim da bi se isto ponašali i da su deca ovde! Tretiraju nas kao stoku, a mi nemamo pomoć ni sa jedne strane. Da samo vidite samo šta su napravili: uništili su vozila, razbacali sve, pobacali na sve strane... Užasno nam je - kroz suze priča Jakovljević.

Teško povređeni u bolnici u Kosovskoj Mitrovici

Najteže povredjeni prebacuju se u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Direktor kosovskomitrovačkog Zdravstvenog centra Milan Jakovljević je rekao da su u taj centar do sada su stigle tri povredjene osobe.

SRS oštro osuđuje akciju

Srpska radikalna stranka najoštrije je danas osudila akciju Kfora u Jagnjenici i vlast u Srbiji koja, kako tvrde, daje prećutnu saglasnost za sve što se dešava na severu Kosova.

Poslanik SRS Božidar Delić rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da je vladajuća koalicija sa Borisom Tadićem na čelu obećala da će do 9. decembra dozvoliti uspostavljanje granice na severu Kosova i da to dokazuje i današnje uklanjanje barikada u Jagnjenici.

Portparol Kfora Uve Novicki rekao je agenciji Beta da je Kfor koristio male količine suzavca i da nema povredjenih medju vojnicima.

Medjutim, drugi portparol Kfora, Frank Martin, rekao je za strane medije da su dva vojnika povredjena u današnjim sukobima.

Novicki je ocenio da je akcija u kojoj su vojnici Kfora oklopnim vozilom uklonili barikadu u Jagnjenici, uspešno izvedena.

Nakon jutrošnje akcije Kfora, u Zubinom Potoku su se oglasile sirene, pa je veliki broj gradjana krenuo ka barikadi. Barikada je bila postavljena na putu Kosovska Mitrovica - Zubin Potok.

(S media, Beta)

(Foto: Stefan Živković, Twiter, Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.