Značajna poruka Nemačke

Izvor: S media, 17.Nov.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Značajna poruka Nemačke

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Djelić izjavio da je značajna poruku iz Nemačke koju je poslala kancelarka Angele Merkel da je Srbija ispunila uslove za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom.

Djelić je rekao da ima naznaka da će se i pozicija Holandije donekle promeniti, ali da treba sačekati 10. decembar, kada će biti održan samit >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << EU.

"To su pozitivne naznake, ali se ne treba prerano radovati", rekao je potpredsednik vlade.

On je istakao da je holandski parlament dao "odrešene ruke" ministru spoljnih poslova te zemlje Maksimu Ferhagenu da samostalno oceni da li je izveštaj glavnog tužioca Haškog suda Serža Bramerca dovoljno dobar da Holandija preispita sopstvenu poziciju i da treba sačekati prvo objavljivanje tog izveštaja, 3. decembra.

Djelić je ocenio da je važna nijansa da se prvi put koristi formulacija, "ako Srbija učini sve što može", umesto dosadašnje "puna saradnja" i da to pokazuje da se "puna saradnja meri kroz napor, a ne kroz ishod" .

On je navio da će 9. decembra biti u Briselu, na samitu EU posvećenom zapadnom Balkanu.

Kada je reč o podnošenju kandidature za članstvo u EU, Djelić je rekao da je Angela Merkel poručila da se očekuje da se prvo primeni Prelazni sporazum, pa da se onda aplicira za članstvo.

Djelić je istakao da je imao uvid u predstojeće zaključke Saveta ministara EU, koji će biti održan ove nedelje. Zaključci se odnose na kandidaturu Albanije, koja je podnela zahtev za članstvo u aprilu.

On je naveo da će taj zahtev ove sedmice biti prosledjen EK na razmatranje, dodajući da se "očekuje prvo primena sporazuma, a onda podnošenje kandidature".

Govoreći o ukidanju viza za gradjane Srbije od 19. decembra, Djelić je rekao da oko toga možemo biti sigurni.

"Na Svetog Nikolu putovaćemo bez viza", rekao je on.

Djelić je istakao da je prvi sledeći cilj vlade da i Velika Britanija, koja nije članica "Šengena", otvori granice za naše gradjane i da to uradi 2011. godine, a posle toga sledi "naravno Amerika".
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.