Živimo sve kraće

Izvor: Večernje novosti, 07.Okt.2012, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živimo sve kraće

PROSEČAN građanin Srbije ima 41 godinu, što naše stanovništvo svrstava među najstarije u Evropi. Pored malog broja beba koje se rađaju, posebno zabrinjava i sve kraći životni vek populacije. Istraživanja pokazuju da će se do 2030. godine u Srbiji živeti prosečno 65 godina, što će biti gotovo za deceniju manje nego u zemljama Evropske unije.Na sivu budućnost Srbije ukazuju i projekcije fondacije „Centar za demokratiju“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << koji je izveo zaključak da će za 17 godina svaki četvrti stanovnik u Srbiji imati više od 65 godina. Nespokoj dodatno podgrevaju i rezultati prošlogodišnjeg popisa, koji je pokazao smanjivanje broja stanovnika u gotovo svim delovima Srbije.Životni vek u Srbiji prošle godine iznosio je 71,4 godine za muško i 76,6 godina za žensko stanovništvo. Koliko smo kratkovečni možda najbolje pokazuje poređenje sa Švedskom, gde žene žive 84 godine, dok muškarci prosečno dožive i 79 leta.U Republičkom zavodu za statistiku ovakav presek starosti stanovništva Srbije objašnjavaju lošom demografskom slikom, koja se godinama pogoršava.GRCI NAJDUGOVEČNIJI MEĐU Balkancima, najdugovečniji su Grci, koji žive prosečno 79,5 godina, pokazalo je poslednje istraživanje UN o životnom veku u jugoistočnoj Evropi. Srbija je i u ovoj analizi na neslavnom poslednjem mestu, jer su UN utvrdile da se od Subotice do Dragaša živi svega - 74 godine.- Srbija je prošle godine imala 7.258.753 stanovnika, što je za 32.683 manje u odnosu na 2010 - objašnjavaju statističari. - U istom periodu broj živorođenih smanjen je sa 68.304 na 65.598 (za 2.706), dok se broj umrlih neznatno smanjio sa 103.211 na 102.935. Tako je prirodni priraštaj sa minus 34.907 opao na minus 37.337. Treba imati u vidu i iseljavanje, koje nije nevažan faktor u ukupnoj slici.U RZS navode da najnižu stopu rođenih imaju Gadžin Han, Rekovac, Svrljig, Kučevo i Osečina, a najvišu Tutin, Novi Pazar, Novi Sad, i beogradske opštine Zemun i Zvezdara. Kad je u pitanju stopa smrtnosti, ona je najniža u Tutinu, Preševu, Bujanovcu, Novom Pazaru i Sjenici. Najviše ljudi umire u Crnoj Travi, Babušnici, Rekovcu, Svrljigu i Žabarima.Demografi i hroničari života ukazuju da na kratak životni vek u Srbiji utiče i loš kvalitet života, navike, ali i nezavidan kvalitet zdravstvene zaštite.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Stanovnici Srbije sve stariji

Izvor: SandzakPress.net, 08.Okt.2012, 16:49

Srbija – Srbija se našla u krugu zemalja sa najstarijim i najkratkovečnijim stanovništvom. Muškarci u Srbiji prosječno žive 71, a žene 76 godina. Sve je manje i slika se stalno sve više pogoršava. Prosječan  građanin Srbije ima 41 godinu, što ovo stanovništvo svrstava među najstarije...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.