Zemlja u kojoj je minimalac 1.999 EUR, lako uvesti besplatan prevoz

Izvor: B92, 10.Dec.2018, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zemlja u kojoj je minimalac 1.999 EUR, lako uvesti besplatan prevoz

Zagreb -- Minimalna plata u Hrvatskoj od početka iduće godine raste na 3.000 kuna (405 evra), što je odlična vest za svakog desetog radnika u Hrvatskoj, piše T portal.

"Reč je o solidnom rastu od devet odsto, ali u drugim novim članicama Evropske unije i minimalne plate, kao i ostali ekonomski pokazatelji rastu brže", navodi se u tekstu.

U većini evropskih zemalja, dodaje se dalje, zakonski je propisana minimalna plata koja predstavlja donju granicu za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslodavce, ali njen iznos se uveliko razlikuje od zemlje do zemlje.

Prema podacima Evrostata, 22 od 28 zemalja članica EU imaju nacionalnu minimalnu platu, kao i sve zemlje kandidatkinje za članstvo u Uniji - Crna Gora, Makedonija, Albanija, Srbija i Turska.

Izuzetak od tog "pravila" su Danska, Italija, Kipar, Austrija, Finska i Švedska.

"Minimalne plate su u izveštaju Evrostata iskazane u bruto iznosu, pa je tako hrvatski minimalac u 2018. godini iznosio 465,72 evra i u rangu je češkog, a malo je niži od poljskog i slovačkog. Međutim, on iznosi tek četvrtinu minimalca koji primaju radnici u razvijenim evropskim zemljama", primećuje se u tekstuT portala.

Raspon minimalnih plata u zemljama EU kreće se od 261 evra u Bugarskoj do 1.999 evra u Luksemburgu.

U prvoj grupi je devet zemalja s minimalnim platama do 500 evra. Na dnu je već pomenuta Bugarska, Hrvatska je oko zlatne sredine, a na gornjoj granici su Poljska i Slovačka s minimalcem od 480 evra.

U drugoj grupi nalazi se šest zemalja s minimalnom platom između 500 i 1.000 evra. Na donjoj granici u toj grupi je Estonija s iznosom od tačno 500 evra, a na vrhu je Španija sa 859 evra.

U trećoj grupi su bogate zemlje, u kojima primanja najslabije plaćenih radnika premašuju 1.000 evra. Najbogatije predvodi Luksemburg, u kojem je zagarantovani minimalac skoro tri puta veći od prosečne hrvatske plate, a na začelju je Velika Britanija, navodi se u tekstu.

S najnovijim povećanjem u 2019. goidini, Hrvatska prelazi iz prve u drugu grupu s bruto minimalcem od 506,75 evra.

U poslednjih deset godina, najveći rast minimalne plate beleže Rumunija i Bugarska, dok je među novim zemljama EU minimalac najsporije rastao u Hrvatskoj, zaključuje T portal.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.