Zeman predlaže formiranje armije za odbranu od izbeglica

Izvor: RTS, 25.Avg.2015, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman predlaže formiranje armije za odbranu od izbeglica

Predsednik Češke Miloš Zeman kaže da bi Evropska unija trebalo da formira zajedničku armiju da odbrani granice pred talasom izbeglica, efikasnije nego što se to čini plotovima. Kako se našalio, u Srbiji su već pokupovali sve makaze da seku plot s Mađarskom.
Miloš Zeman je, na godišnjem susretu sa češkim ambasadorima u Pragu, istakao da je za to da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropska unija štiti svoje granice, prenosi Beta.

"Kada sam pre dve godine u Strazburu govorio o potrebi zajedničke armije, neki su se smeškali. Danas bi nam takva armija bila potrebna", rekao je Zeman.
Češki predsednik upozorio je da evropska agencija za zaštitu granica Fronteks ima svega nekoliko loše ili nikako naoružanih brodića i da ne može da izađe na kraj sa "švercerima izbeglica naoružanim kalašnjikovima", a da je glavna greška EU to što nema političke volje da obezbedi granice.
"Nakon iskustava s Berlinskim zidom, ja lično imam izvesnu averziju prema plotovima, a da ne govorim o tome da su u Srbiji navodno već pokupovali sve makaze za sečenje lima, tako da je vrlo verovatno da ih plot neće zaustaviti. Sećam se starih Krićana koje su pitali zašto nemaju zidine a oni su odgovorili 'naše zidine su naši muškarci'", rekao je Zeman.
Predsednik Češke je kritikovao Italiju i Grčku, kojima je Češka ponudila pomoć u obezbeđenju granica, a one uopšte nisu reagovale na tu ponudu.
Od početka godine je u Češku ušlo svega nešto preko 3.000 izbeglica, i to samo u tranzitu, na putu u Nemačku i skandinavske zemlje, a i one izbeglice koje privede policija i zatraže azil u Češkoj, nastavljaju put čim je to moguće.
Prema podacima češke Policije za strance, poslednjih dana se struktura izbeglica koji dopru do Češke promenila i dok su to donedavno bili mahom muškarci, sada počinju da preovlađuju grupe u kojima su žene i deca.
Češki predsednik je poznat po oštrom stavu prema izbeglicama i, kada su letos u jednom od centara gde neke od izbeglica čekaju deportaciju izbili protesti uz zahtev da ih Češka deportuje, ali u Nemačku, Zeman je poručio izbeglicama da poštuju češke zakone a ako im se ne sviđa, neka se vrate u domovinu.
Kao i zvaničnici susedne Slovačke, i češki predsednik zalaže se da Češka primi hrišćane iz Sirije i Iraka, jer oni mogu da se integrišu u češko društvo, dok se, kada su u pitanju muslimani koji beže od rata i Islamske države, Zeman zalaže da im se pomogne u izbegličkim logorima na Bliskom istoku.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zemanovo "rešenje" za migrante – armija umesto plotova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Avg.2015

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da bi Evropska unija trebalo da formira zajedničku armiju da odbrani granice pred talasom izbeglica, efikasnije nego plotovi jer, kako se našalio, u Srbiji su već pokupovali sve makaze da seku plot s Mađarskom..."Naravno da sam za to da Evropska unija...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Zeman za formiranje armije EU

Izvor: Akter, 25.Avg.2015

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da bi EU trebalo da formira zajedničku armiju da odbrani granice pred talasom izbeglica, efikasnije nego plotovi jer, kako se našalio, u Srbiji su već pokupovali sve makaze da seku plot s Madjarskom.."Naravno da sam za to da Evropska unija štiti svoje...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.