Želimo veću posvećenost reformama

Izvor: B92, 07.Maj.2015, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Želimo veću posvećenost reformama"

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han izrazio je uverenje da će napredak Srbije omogućiti skoro otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja

Osim toga, Johanes Han je istakao da je evropska Srbija deo zajedničke vizije.

"Strateški izbor Srbije u pogledu njene budućnosti nam je svima jasan. Za Srbiju to znači veće blagostanje i stabilnost u regionu. Za EU, pregovori o pristupanju imaju isti prioritet kao i ranije. Oni se nastavljaju u istom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duhu i sa jednakom posvećenošću", rekao je Han na svečanom prijemu povodom Dana Evrope u Skupštini Beograda.

On je istakao da je Srbija kao svoj ključni strateški cilj postavila pristupanje Evropskoj uniji, a da je Vlada Srbije pokrenula "ambiciozni" program ekonomskih i strukturnih reformi koje će, kako je izrazio uverenje, doprineti stvaranju atraktivnijeg poslovnog okruženja, oživeti rast, unaprediti konkurentnost i otvoriti nova radna mesta.

"Sada očekujemo snažniju posvećenost reformama u oblasti vladavine prava koja obuhvata pravosuđe, korupciju, medije, javnu upravu. Svaka od reformi u ovim oblastima ima potencijal da učini srpsku upravu i pravosuđe efikasnijim, da poveća poverenje građana Srbije u institucije, kao i da unapredi njihov kvalitet života. Srbija igra vodeću i konstruktivnu ulogu u regionu, a istovremeno je i spoljno-politički partner EU. Predsedavanje Srbije OEBS-u je jasan znak njenog angažmana, a istovremeno i poverenja koje međunarodna zajednica ima u Srbiju", dodao je on.

Prema njegovim rečima, države članice trenutno procenjuju spremnost Srbije u svim oblastima koje su obuhvaćene pravnim tekovinama EU, a napredak u tim oblastima služiće kao osnova za vođenje uspešnih pregovora.

Kako je podsetio, Srbija je nedavno postala 33. članica mehanizma za civilnu zaštitu EU, čime je ostvarila bolji pristup pomoći i zaštiti od prirodnih katastrofa.

"Mi čvrsto podržavamo evropsku perspektivu Srbije. Evropska unija i njenih 28 članica jesu najveći davaoci pomoći Srbiji, sa oko 200 miliona evra godišnje u vidu bespovratnih sredstava, ne računajući nezabeleženih 170 miliona evra pomoći za sanaciju posledica prošlogodišnjih poplava", naveo je komesar.

Han je ukazao i da postoje globalni izazovi koje EU mora da prevaziđe kao unija, ali sa Srbijom.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, koji je bio i domaćin prijema, izrazio je "ogromno zadovoljstvo i čast" yato što se komesar prvi put pridružio proslavi povodom Dana Evrope u Beogradu.

Svečanom prijemu prisustvovali su ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar privrede Željko Sertić, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković, zaštitnik građana Saša Janković, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Pročitajte još: Komesara Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana je na početku posete Beogradu primio predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Osim toga, Han se sastao i s ombudsmanom Sašom Jankovićem, kao i s predstavnicima nevladinih organizacija.

Delegacije Demokratske stranke (DS) i Socijaldemokratske stranke (SDS), predvođene svojim predsednicima Bojanom Pajtićem i Borisom Tadićem, razgovarale su danas u odvojenim susretima s evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom o procesu evro/integracija, položaju opozicije i stanju medija u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju DS-a, Pajtić je u razgovoru dao punu podršku što skorijem otvaranju pregovaračkih poglavlja i naglasio da je DS stranka koja je od svog nastanka, za razliku od drugih, uvek nedvosmisleno bila za evropske integracije.

Johanes Han i Bojan Pajtić su se saglasili da je za uspeh u budućim pregovorima bitno da Srbija pokaže privrženost evropskim vrednostima, poštovanju demokratskih principa i ljudskih prava, pored uspostavljanja dobrih regionalnih odnosa na Zapadnom Balkanu, uključujući odnose između Beograda i Prištine.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić je sa Hanom razgovarao o "lošoj situaciji" u kojoj se nalazi opozicija u Srbiji, o medijskoj cenzuri i o procesu evro/integracija Srbije. Tadić je kazao da je opozicija izložena medijskoj cenzuri, a da su mediji u Srbiji danas različitim političkim i ekonomskim pritiscima primorani da ograničavaju svoju profesionalnu slobodu i autocenzurom.

"Komesar EU za susedsku politiku i proširenje je u februaru ove godine tražio dokaze medijske cenzure, a tokom današnjeg sastanka Aleksandar Senić i Marko Đurišić su predočili dokaze medijske cenzure kojoj su oni lično bili izloženi", navodi se u saopštenju SDS-a.

Tadić je upozorio da je, ne samo zbog medijskih pritisaka, već i zbog donošenja novog Zakona o finansiranju političkih organizacija, opozicija u Srbiji u realnoj opasnosti od fizičkog uništenja.

"Postoji verovatnoća da se za nekoliko godina probudimo u situaciji u kojoj opozicija u Srbiji neće uopšte postojati", upozorio je Tadić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Han: Očekujemo skoro otvaranje prvih poglavlja

Izvor: Beta Video, 07.Maj.2015

BEOGRAD - Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han izrazio je danas uverenje da će napredak Srbije omogućiti skoro otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja i istakao da je evropska Srbija deo zajedničke vizije.(CH1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.