Završena konferencija Paneuropske unije u Sarajevu: Snažna podrška evropskom putu BiH

Izvor: Cafe.ba, 25.Okt.2014, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena konferencija Paneuropske unije u Sarajevu: Snažna podrška evropskom putu BiH

SARAJEVO (AA) - Paneuropske unija Bosne i Hercegovine danas je na konferenciji “Bosna i Hercegovina na prekretnici – novi pristup euroatlantskim integracijama” usvojila tekst deklaracije od osam tačaka kojim je data snažna podrška evropskom putu Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency.

“Danas su članovi Paneuropske unije iz nekoliko evropskih zemlja nakon dugih razgovora usvojili tekst deklaracije od osam tačaka koju ćemo distribuirati predstavnicima vlasti u BiH i u >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << EU-u. Dat je jedinstven stav da je jedini put BiH ka EU, i očekujemo što prije priključenje BiH u EU. Naravno, nije realno to očekivati u neko skorije vrijeme, ali želimo da naše vlasti ozbiljno krenu sa reformama i riješe presudu Sejdić-Finci i primijene odluku i da se uspostavi koordinacijski mehanizam prema EU. To su dva glavna uslova”, rekao je Gavran.

Napominje kako je zaključeno da je potrebna snažnija medijacija međunarodne zajednice u BiH.

“Uloga međunarodne zajednice, tačnije EU, mora biti u smislu medijacije. Teško je očekivati da se mijenja EU, treba se BiH mijenjati. Naši političari imaju stav da se EU treba mijenjati, ali moramo shvatiti da je problem u nama”, rekao je Gavran, dodajući kako je danas poručeno da je Dejtonski sporazum jedna od glavnim prepreka za BiH na putu prema EU.

“Zemlja je nefunkcionalna i jasno je da je Dejtonski sporazum pregazilo vrijeme, i stoga mora doživjeti svoju reformu. Da bi zemlja bila samoodrživa treba manju adiministraciju”, naglasio je Gavran.

Učesnici konferencije su poručili kako je Dejtonski sporazum iscrpio svoje mogućnosti te da produbljuje krizu u zemlji, potencira razlike i onemogućuje afirmaciju zajedničkih vrijednosti.

Na kraju, učesnici konferencije su dali veliku podršku civilnom sektoru, ali i mladima u BiH.

Nastavak na Cafe.ba...






Povezane vesti

Usvojena deklaracija za novi pristup integracijama

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Okt.2014

SARAJEVO - Panevropska unija BiH smatra da BiH, kao i zemlje jugoistočne Evrope, treba da što prije postane članica EU, navedeno je u deklaraciji koju su danas u Sarajevu usvojili članovi Panevropske unije iz BiH, Hrvatske, Francuske, Mađarske, NJemačke, Slovenije, Srbije i Švajcarske..."Cio region...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.