Završen sastanak Vučića i Kurca: Ulazak u EU samo u slučaju dogovora sa Prištinom (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Nov.2018, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završen sastanak Vučića i Kurca: Ulazak u EU samo u slučaju dogovora sa Prištinom (FOTO/VIDEO)

Sebastijan Kurc na sastanku je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucićem u Beogradu, a prethodno je poručio da je "EU potpuna tek kada joj budu pristupile zemlje Zapadnog Balkana"

Vučić i Kurc se obraćaju medijima.

- Naša saradnja je dobra na političkom nivou, još bolja na ekonomskom nivou. Molio sam kancelara Kurca da nam pomogne oko našeg "evropskog puta". Razgovarali smo o situaciji u regionu, uvek to činimo jer smo suviše mali kao zemlja da bismo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bili važni bilo kome drugome, osim nama. Razgovarali smo i o odnosima Beograda i Prištine. Za nas je to teška tema, Austrija je pre 10 godina priznala nezavisnost "Kosova". Mi imamo potpuno drugačiji stav, ali podržavamo to što je Austrija za svako rešenje za koje se dogovore Beograd i Priština. Ne može jedna strana da dobije sve, a druga ništa. U svakom slučaju, Vama, poštovani kancelaru, hvala na podršci Srbiji - rekao je Vučić.

Kurc se obratio medijima i zahvalio se na pozivu da poseti Srbiju.

- Uvek mi je lepo da dođem ovde i želim da se zahvalim za naše dobre odnose. Vrlo teške reforme 2014. godine predstavljale su osnov za ekonoski rast Srbije. U ovoj godini mogu biti otvorena dodatna poglavlja za ulazak Srbije u EU. Javlja se jedinstvena prilika da istorija ostane istorija i da zajedno krenemo u zajedničku budućnost. Ulazak u EU može biti realizovan samo ako dođe do rešenja između Beograda i Prištine, stoga je sasvim presudno da taj dijalog bude uspešno okončan - rekao je Kurc.

Govoreći o "promeni granica" Vučić je pitao novinare o kojim granicama govore, da li o onima koje priznaje Amerika ili Rusija, one koje priznaje Nemačka ili Kina...

- Imamo svoj ustav i u najvišem pravnom aktu piše jedno, a na Kosovu i Metohiji postoje prelazi i granice između Srba i Srba. Ako hoćemo da postignemo kompromis moramo ceo paket pitanja da rešimo. Moje pitanje je što su uopšte menjali "granice" i kako ja da objasnim Srbima da Srbi u Republici Srpskoj nemaju pravo na samoopredeljenje, a Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju - rekao je Vučić.

Kurc je na svom "tviter" nalogu objavio video poruku u kojoj je istakao da je Austrija sa Zapadnim Balkanom "politički, ekonomski, kulturno i posebno ljudski tesno vezana".

- Zapadni Balkan nam posebno leži na srcu i naš je važan ekonomski, politički partner, sa kojim smo posebno ljudski vezani. Zbog toga taj region, i za vreme predsedavanja EU, ima našu punu podršku - naglasio je on.

Wir sind mit dem #Westbalkan politisch, wirtschaftlich, menschlich und kulturell eng verbunden. Die Staaten der Region haben unsere volle Unterstützung - die #EU ist erst vollständig, wenn sie alle beigetreten sind! pic.twitter.com/wvrv1UIuFe

— Sebastian Kurz (@sebastiankurz) November 5, 2018

Austrijski kancelar boravi danas u poseti Beogradu gde će razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Glavna tema razgovora biće bilateralni odnosi, dijalog Beograda i Prištine, kao i približavanje EU, kojom do kraja godine predsedava Austrija, najavljeno je u Beču.

Ovo je već druga poseta Srbiji jednog od najviših predstavnika austrijske države u kratkom periodu.

Pre nekoliko nedelja predsednik Austrije Aleksander van der Belen posetio Beograd, na poziv svog srpskog kolege Vučića, a sredinom ovog meseca planirana je i poseta predsednika austrijskog parlamenta Volfganga Sobotke Srbiji.

Iz Beograda, Kurc večeras putuje u Prištinu, gde su, u utorak, planirani razgovori sa predstavnicima privremenih vlasti na Kosovu, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.

Pratite nas na našem Instagram profilu

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Kurc u Beogradu: Koji su dometi austrijskog predsedavanja EU?

Izvor: N1 televizija, 05.Nov.2018

Austrijski kancelar je u poseti Beogradu i Prištini. Prenosimo konferenciju za novinare nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. O očekivanjima od ove posete za N1 je govorio Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.