Zašto su Šveđani digli uzbunu zbog srpske maline?

Izvor: B92, 07.Nov.2015, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto su Šveđani digli uzbunu zbog srpske maline?

Unija kontroliše svaki deseti kamion iz Srbije zbog norovirusa pa se izvoznici plaše da to ne ugrozi izvoz, piše Politika.

Svaki deseti kamion naših malina analizira se i kontroliše na granici EU i prati ga potvrda laboratorije da voće nije zaraženo tzv norovirusom. Reč je o patogenom virusu koja se brzo širi putem zaražene hrane i vode i koji sve više zabrinjava epidemiologe.

Maline su stavljene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na listu proizvoda neživotinjskog porekla koje se u EU uvoze iz trećih zemalja. Srećom po nas na tom spisku nema i drugih proizvoda iz Srbije. Moglo bi se ipak reći da je mera bila očekivana. Prethodio joj je incident iz jula kada je sa tržišta EU povučena smrznuta malina poreklom iz Srbije, uvezena iz Belgije, zbog prisustva ovog patogena. Voće je testirano u Švedskoj odakle je potekla uzbuna, a onda i nalog za povlačenje sa evropskog tržišta. Ministarstvo poljoprivrede izašlo je tada samo sa šturom informacijom da je reč o malinama proizvođača iz okoline Šapca.

Najveći izvoznici i otkupljivači uvereni su da ovakva situacija nosi rizik i da može da ugrozi ugled srpske maline, zbog čega mnogo više mora da se radi na obuci u lancu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.