Zašto je u Srbiji najpopularniji „rijaliti-šou“ sa Ketrin Ešton?

Izvor: Vostok.rs, 21.Dec.2013, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je u Srbiji najpopularniji „rijaliti-šou“ sa Ketrin Ešton?

21.12.2013. -

U vreme kada se u Srbiji kao glavni državni prioritet svakog dana nebrojeno puta pominje dobijanje famoznog datuma za početak dugogodišnjih pregovora sa Evropskom unijom, sasvim u drugi plan su potisnuti oni najvažniji problemi građana koji se tiču njihovog sve lošijeg životnog standarda. A koliko su stvari pošle naopako, najbolje govori ogroman broj građana koji su nekome nešto dužni, pa im zbog toga preti prinudno oduzimanje imovine. Dakle, pogledajmo neumoljive >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << činjenice, koje su mnogim ljudima verovatno važnije od mogućeg dobijanja datuma iz Brisela.

Dakle, po najnovijim podacima u Srbiji ima blizu 400.000 evidentiranih dužnika za struju, a od tog broja preko 200.000 čine domaćinstva u kojima živi najmanje pola miliona građana koji su dužni za potrošenu, a neplaćenu električnu energiju. Naravno, sasvim je razumljivo da se u svakom uređenom društvu svi računi moraju uredno izmiriti, jedino je nerešivo pitanje kako će to za mnoge biti izvodljivo, s obzirom da se ekonomski stručnjaci slažu u oceni da će plate i penzije u predstojećoj godini biti realno još manje nego što su sada.

Takođe, slična je situacija i sa neizmirenim obavezama za komunalne usluge, a to znači da će već ovih dana sudski izvršitelji krenuti u njihovu prinudnu naplatu, pri čemu imaju pravo da osiromašenim građanima zaplene kućne aparate, nameštaj, automobile, ali i stanove .

Ako je za nekakvu utehu, situacija je jednako alarmantna i kod evropskih komšija u Hrvatskoj, gde je prošlog meseca objavljeno da se ni nakon ovogodišnjeg pristupanja Evropskoj uniji tamošnji životni standard baš i nije uzdigao na nove visine, s obzirom da se skoro 300.000 građana Hrvatske nalazi u blokadi zbog dugovanja. Njih očekuju prinudne naplate potraživanja, kojih je konstantno sve više, a vrhunac je bio upravo ove godine kada je Hrvatska primljena u Evropsku uniju, jer su se desila masovna oduzimanja imovine, o čemu svedoči podatak da je baš tokom 2013. godine na ime dugova tamo oduzeto čak oko 6.500 nekretnina. Svi ekonomisti to tumače kao najbolji dokaz propadanja privrede, kao i smanjivanja zaposlenosti i standarda novoprimljenih Evropejaca.

A verovatno najbizarniji prizor je pre nekoliko dana viđen u jednoj drugoj članici Unije, u Bugarskoj, gde je očajni Bugarin, zbog toga što više nije mogao da otplaćuje bankarski dug za hipoteku – srušio svoju kuću, a zatim je gomilu cigli istovario pred bankom i tako se konačno „razdužio“.

Ali da se na trenutak ponovo vratimo na aktuelnu situaciju u Srbiji. Dakle, iz svega navedenog je lako pretpostaviti da ovdašnje građane manje interesuju informacije o tome kada će iz Brisela dobiti datum za početak maratonskih pregovora sa Unijom, a verovatno ih malo više zanima da li će im na vrata zakucati izvršitelji koji su došli da odnesu sve što imaju u kući, a na kraju i samu kuću, ako ni to ne bude dovoljno da se namiri dug.

Međutim, čini se da takvi snimci prinudnog oduzimanja kuća i stanova ne mogu ni izbliza da konkurišu snimcima na kojima nasmešena Ketrin Ešton obećava svetlu evropsku budućnost. Za taj rijaliti-šou su izgleda i dalje obezbeđeni svi udarni televizijski termini.

Ratko Paić,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.