Zaštitnik: Problem zbrinjavanja izbeglica sada daleko složeniji nego ranije

Izvor: Blic, 20.Jun.2017, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitnik: Problem zbrinjavanja izbeglica sada daleko složeniji nego ranije

Zaštitnik građana ocenio je danas da su problemi zbrinjavanja izbeglica iz ratom zahvaćenih područja sada daleko složeniji i komplikovaniji, jer se oni sada duže zadržavaju u Srbiji, za razliku od prethodnog perioda kada su samo prolazili na putu ka Evropskoj uniji i zadržavali se po nekoliko dana.

"Oni sada u Srbiji ostaju po nekoliko meseci, a samo mali, gotovo neznatan, broj njih želi da traži azil u Srbiji, dok većina planira da prođe dalje, ka razvijenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zemljama Evropske unije", navodi se u saopštenju Zaštitnika građana povodom Međunarodnog dana izbeglica.

U saopštenju se dodaje da je Zaštitnik u prethodna dva meseca, u ;saradnji sa organizacijama civilnog društva koje se bave pitanjima izbeglica i migranata i uz podršku Visokog komesarijata UN za izbeglice, intenzivno sprovodio aktivnosti otkrivanja i dokumentovanja slučajeva torture koju su počinile policije Hrvatske, Mađarske i Rumunije prilikom nezakonitog vraćanja izbeglica u Srbiju.

Dodaje se da je zaštitnik posetio brojna mesta na kojima borave ili kroz koja prolaze migranti i da je uspostavio stalni dijalog ;sa državnim organima nadležnim za rešavanje pitanja izbeglica, kao i da je učestvovao na brojnim međunarodnim i regionalnim skupovima posvećenim unapređenju položaja izbeglica i migranata i jačanju prekogranične, međudržavne saradnje u rešavanju tog nadnacionalnog fenomena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.