Zapadnom Balkanu pripada mesto u EU

Izvor: S media, 31.Dec.2009, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadnom Balkanu pripada mesto u EU

Zapadni Balkan je danas potpuno drugačiji od onoga s čim smo bili suočeni devedesetih godina. Ceo region je napredovao. U njemu vlada stabilnost. Sada je najveći izazov ekonomska kriza. Rešenje za region nije više u daljim odvajanjima i podelama, već u integraciji u Evropsku uniju.

Iz današnje perspektive smatram da smo dostigli fazu u kojoj ćemo zaista moći da vidimo kako ceo Balkan, u ne tako dalekoj >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << budućnosti, zauzima mesto koje mu s pravom pripada u EU. Već smo sa savladavanja krize i nastojanja da se ostvari stabilnost prešli na ekonomske reforme, regionalnu integraciju i podršku vladavini prava. Sledeći korak je pretpristupni proces.

Od pre dve sedmice građani Srbije, Crne Gore i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije mogu slobodno da putuju u EU. Bila je to veoma značajna odluka za njih, ali i za nas. U isto vreme, bila je to tehnička odluka, zasnovana na čvrstim kriterijumima, koji važe za sve zemlje regiona. Uveren sam da će BiH i Albanija brzo stići ostale, s obzirom na snažnu reakciju stanovnika tih zemalja. EU takođe traži načina da uključi i Kosovo u proces vizne liberalizacije. I svi ljudi na Kosovu treba da imaju koristi od mogućnosti koje nudi EU.

Veoma sam ohrabren ovakvim razvojem događaja. Evropska perspektiva postaje sve opipljivija i sud o liderima zavisiće od toga do koje mere mogu da odgovore na kriterijume EU, zarad brojnih prednosti koje sa sobom donosi evropska integracija. To će biti sledeća faza i lideri u regionu pravilno postupaju uviđajući tu promenu i ispunjavaju očekivanja svojih stanovnika.

Hrvatska je daleko odmakla u pregovorima, a Crna Gora, Albanija, s sada i Srbija, podnele su zahteve za članstvo u EU. Bilo mi je veoma drago da vidim kako predsednik Tadić u Stokholmu predaje zahtev samo nekoliko sedmica nakon što je EU odlučila da deblokira privremeni sporazum sa Srbijom. Sve ovo je dokaz da se region čvrsto kreće u dobrom smeru. Međutim, izazova još uvek ima, pre svega u BiH, gde lokalni lideri i dalje ne mogu da se slože kako da svoju zemlju pokrenu napred. Kancelarija visokog predstavnika moraće da se zatvori kako bi BiH bila kredibilni kandidat za prijem u EU. BiH može da stoji na vlastitim nogama i imaće ogromnu korist od procesa evropske integracije; treba samo da iskoristi šansu koja joj se pruža.

Zapadni Balkan je stalno bio u žiži interesovanja tokom mojih deset godina na dužnosti visokog predstavnika EU i generalnog sekretara NATO. Više stotina puta dolazio sam u taj region i više hiljada sati proveo sam na telefonu i na sastancima sa svim njegovim liderima i narodima. Slobodno možemo da kažemo da je zahvaljujući tim stalnim kontaktima nastala i razvila se zajednička spoljna i bezbednosna politika EU na tom prostoru. Svi znamo i pamtimo tragične događaje iz devedesetih i upravo da bismo ih prevazišli i izbegli slične scenarije, postarali smo se da naučimo lekciju i organizujemo se. Postarali smo se da EU stekne set nadležnosti uporedo s procedurom odlučivanja i bezbednosnom doktrinom. A onda smo se bacili na posao.

Jedan od naših prvih zadataka bio je da pomognemo u pregovorima i primeni Ohridskog sporazuma u BJR Makedoniji 2001. On je pokazao na koji način EU može da doprinese napretku procesa normalizacije i stabilizacije regiona. Posle toga je usledilo pokretanje nekoliko misija iz domena Evropske bezbednosne i odbrambene politike (ESDP): EUPM i Eufor u BiH, „Konkordija“ i „Proksima“ u BJR Makedoniji i trenutno najveća misija ESDP – Euleks na Kosovu.

Pošto region nastavlja da se kreće napred, a zemlje se sve više približavaju članstvu u EU, misije ESDP postepeno menjaju svoju izvršnu delatnost u savetodavne aktivnosti. Kako se reforme sprovode, tako i misije ESDP koje nemaju izvršnu delatnost, sa svoje strane, ustupaju mesto tehničkoj pomoći orijentisanoj na pripremanje zemalja u regionu za članstvo u EU. Balkan je stoga bio - i ostaje - dobar primer sveobuhvatnog pristupa EU, sposobnog da pomogne zemljama da izađu iz krize i usmeri ih ka izgradnji institucija.

Regionalna integracija i pomirenje na Balkanu imaju ključni značaj, a pokretačku snagu predstavlja sveukupna evropska integracija. Čvršćim povezivanjem zemalja rat i sukob postaju nemogući. To je najveća pobeda EU. Danas se svim narodima.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.