Zapadni Balkan dijalogom do EU

Izvor: RTS, 15.Dec.2009, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapadni Balkan dijalogom do EU

Članice Američko-jadranske povelje u Sarajevu usvojili zajedničku izjavu o pružanju podrške zemljama Zapadnog Balkana na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ministri inostranih poslova država članica Američko-jadranske povelje usvojili u Sarajevu zajedničku izjavu u kojoj je naglašeno opredeljenje za dijalog sa ciljem pružanje podrške zemljama Zapadnog Balkana na njihovom putu ka evroatlanskim integracijama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Države članice Američko-jadranske povelje su BiH, Hrvatska, Albanija, Makedonija, Crne Gora i SAD, dok Srbija ima status posmatrača.

Na sastanku, kojim je predsedavala BiH, razgovaralo se o regionalnoj saradnji u Akcionom planu za članstvo (MAP) u NATO, doprinosu u ISAF misiji u Avganistanu, i daljnjim aktivnostima Američko-jadranske povelje.

Sastanku, u svojstvu posmatrača, prisustvovao je pomoćnik ministra spoljnih poslova Srbije Zoran Vujić.

Upućena je čestitka Crnoj Gori na prijemu pozivnice za pridruživanje NATO Akcionom planu za članstvo, dok je ponovno izražena podrška BiH i njenim težnjama na putu ka MAP-u i članstvu u NATO savezu.

Ohrabrenje BiH

Pozdravljen je značajan napredak koji je BiH napravila i pruženo joj je dodatno ohrabrenje da istraje na putu reformi ka članstvu u MAP.

Naglašena je puna podrška članstvu Makedonije u NATO savezu u skoroj budućnosti, čija će puna integracija u Alijansi doprineti učvršćivanju mira i stabilnosti u celom regionu.

"Posebno je pozdravljena najava američkog predsednika Baraka Obame da će SAD obezbediti dodatne trupe i sredstva za Avganistan, zajedno sa skoro najavljenim doprinosom od strane država članica Povelje, koje daju svoje učešće u operaciji ISAF", piše u saopštenju.

Takođe je, podržano pismo namere ministara odbrane država članica Jadranske povelje, uključujući Srbiju i Sloveniju, o pitanju poboljšanja regionalne saradnje kroz osnivanje tri regionalna centra, kao i inicijativa za razmenu državnih službenika između država članica Jadranske povelje, sa ciljem razmene znanja i poboljšanja određenih znanja i iskustava kada je u pitanju proces evroatlantskih integracija.

Predsedavanjem Američko-jadranskom poveljom od 1. januara iduće godine od BiH preuzeće Hrvatska.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.