Zakon raspustio cirkuske menažerije

Izvor: Politika, 13.Okt.2011, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zakon raspustio cirkuske menažerije

Pred publiku dreseri mogu da izvode samo domaće životinje, uz posebne dozvole Uprave za veterinu. – U nekim zemljama EU životinja koja je rođena u zatočeništvu ne smatra se divljom, pa može da nastupa u cirkusu

Velika šatra, lavovi, tigrovi, slonovi, žirafe, medvedi... ostaće samo u sećanju. Novi cirkus čine akrobate, ekvilibristi, žongleri, klovnovi i mađioničari.

Zakon o dobrobiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << životinja iz 2009. zabranjuje korišćenje divljih životinja u cirkuskim predstavama. Domaće životinje mogu pred publiku, uz posebne dozvole Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede. Cirkus, da bi dobio takvu licencu, mora da dostavi potvrde o veterinarskim pregledima životinja, kao i uverenje da su smeštene u humanim uslovima. Zakon predviđa i nadzor rada cirkusa.

– Organizacija „Orka” zaslužna je što je nadgledanje cirkuskih predstava uvršćeno u zakon. Naši volonteri i građani koji podržavaju aktivnosti „Orke” prate predstave i prijavljuju sva uočena odstupanja od propisa. O tome obaveštavamo nadležnu inspekciju – kazao je Elvir Burazerović, predsednik udruženja „Orka”, organizacije za poštovanje i brigu o životinjama.

Kako to funkcioniše u praksi ilustruje primerom od prošle godine.

– U Srbiji je na turneji bio cirkus „Melani Donert”. Bez obzira na zabrane, oni se nisu odrekli držanja divljih životinja. Kada su stigli u Beograd, mi smo ih prijavili i nadležni su reagovali, tako da su ove godine zaobišli našu zemlju. Treba naglasiti da je držanje divljih životinja koje ne nastupaju, ali su dovedene zbog prikazivanja, takođe protivzakonito – objasnio je Burazerović.

Na teritoriji Beograda, preciznije u naselju Medaković, gostuje cirkus „Korona”, čija je šatra pre nekoliko godina bila razapeta i u Sremčici i Mirijevu. Tada je bilo brojnih pritužbi građana na rad cirkusa. Šatra je bila u dvorištu OŠ „Dušan Radović”, pa su roditelji đaka pisali žalbe zabrinuti što su divlje životinje u neposrednoj blizini dece.

– U skladu sa zakonom „Korona” više ne drži divlje životinje. U pojedinim zemljama EU, ograničenja u ovoj oblasti nisu tako isključiva. U Mađarskoj se životinja koja je čitav život u zatočeništvu ne smatra divljom, pa je dozvoljeno da se koristi u cirkuskim tačkama dresure. Mi trenutno od životinja imamo pse, mace i ponije, ali nije mali broj posetilaca koji su razočarani kada čuju da nemamo životinje koje smo imali nekada – navodi Marijana Sremčević, organizator programa cirkusa „Korona”.

----------------------------------------------

Putujući azil dreserke Dojnice

Na ulazu u ograđeni „atar” cirkusa „Korona”, goste sačekuje bučan lavež. Desetak pudlica mota se oko dreserke Dojnice Irinič. To su njeni ljubimci, kaže. Neki psi učestvuju u cirkuskim tačkama, a neki su lutalice – u svakom gradu usvoji po nekog.

– Životinju ne možete prisiliti da izvodi trikove. Ali zato za sve što nauči – sledi nagrada. Uvek po džepovima imam poneko parče mesa – kazala je kroz smeh malena Ruskinja.

----------------------------------------------

Novi Beograd „tesan” za šatre

Osim dozvole koju izdaje Uprava za veterinu, cirkuskoj trupi je potrebna i lokacijska dozvola koju izdaju opštine. U „Koroni” navode da odlično sarađuju sa opštinama Zvezdara i Voždovac, ali da nisu zadovoljni odgovorom opštine Novi Beograd koja je njihov zahtev za postavljanjem objekta odbila – bez obrazloženja. Miloš Hetlerović, pomoćnik predsednika opštine Novi Beograd, kazao je da odluka nije ni u kakvoj vezi sa poslovanjem cirkusa, već da je stav lokalne samouprave da „nema raspoloživih lokacija namenjenih ovoj svrsi”.

----------------------------------------------

Životinje iz „Korone” čekaju „vizu” za Vrnjačku Banju

Divlje životinje koje su nekada nastupale sa trupom cirkuskih umetnika iz „Korone” – lav, tigar, medved, jaguar i lame sada se nalaze u okolini Novog Sada, na privatnom imanju, a troškove nege i ishrane snosi cirkus. Kako navodi Marijana Sremčević inspekcija i veterinarske službe često proveravaju uslove u kojima su životinje smeštene.

– Ove životinje su čitav život u zatočeništvu, one ne mogu biti puštene u prirodu. U pregovorima smo sa opštinom Vrnjačka Banja da otvorimo zoo-vrt i najzad životinjama omogućimo stalan smeštaj – kazala je Sremčevićeva.

Bojana Pavlović

objavljeno: 14.10.2011.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Politika: Zakon raspustio cirkuske menažerije

Izvor: Mondo, 14.Okt.2011, 11:58

Pred publiku dreseri mogu da izvode samo domaće životinje, uz posebne dozvole Uprave za veterinu. Velika šatra, lavovi, tigrovi, slonovi, žirafe, medvedi.. ostaće samo u sećanju. Novi cirkus čine akrobate, ekvilibristi, žongleri, klovnovi i mađioničari.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.