Zaključci EU o Crnoj Gori

Izvor: B92, 06.Dec.2011, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaključci EU o Crnoj Gori

Brisel -- Savet ministara EU primio na znanje preporuku Evropske komisije o otvaranju pristupnih pregovora sa Crnom Gorom, a odluku o tome doneće Savet EU 9. decembra.

To se navodi u zaključcima koje su kasno sinoć usvojili šefovi diplomatija EU u Briselu.

U delu zaključaka koji se odnose na Crnu Goru, Savet "pozdravlja ocenu Komisije o dobrom napretku" koji je ostvarila Crna Gora "postigavši sveukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zadovoljavajuće rezultate, posebno u ključnim prioritetima koje je postavila EU 2010. vezano za otvaranje pristupnih pregovora".

"Crna Gora je ostvarila visok novo ispunjavanja kriterijuma za članstvo, pre svega političkih kriterijuma, kao i dalji napredak ka uspostavljanju tržišne privrede", navodi se u zaključcima.

Takođe je, dodaje se, nastavila da primenjuje obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i "u stanju je da, srednjoročno, preuzme obaveze članstva u većini oblasti 'akija".

Savet ministara u zaključcima o Crnoj Gori podseća da je "od suštinskog značaja puno sprovođenje reformi, posebno u ključnoj oblasti vladavine prava".

S tim u vezi Savet podvlači da će "tokom čitavog procesa pristupnih pregovora od suštinske važnosti biti nastavak napora u primeni reformi, s posebnim naglaskom na oblasti vladavine zakona i osnovnih prava, a naročito borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala".

"Savet očekuje da će sadašnji dijalog na visokom nivou uskoro dati rezultat", dodaje se.

Kada je o reformama reč, kao posebni izazovi ističu se promovisanje i garantovanje osnovnih prava, pre svega slobode govora u medijima, kao i nezavisnost pravosuđa, reforma javne uprave, borba protiv korupcije i unapređenje poslovne klime.

Izvor podgoričkih Vijesti iz institucije EU tvrdi da bi se, ako u decembru ne dođe do odluke o Crnoj Gori, šefovi država i vlada mogli pitanjem proširenja ponovo baviti u martu, kad se takođe održava samit EU. Nakon marta, naredni samit je u junu.

Za sada je verovatnije, pišu Vijesti, da se datum pregovora da u junu. U maju 2012. biće gotovi francuski izbori, a oni su glavni razlog zbog kojeg Pariz okleva da da zeleno svetlo Crnoj Gori, jer je proširenje EU sada nepopularno kod francuskih birača.

"Dobije li Srbija kandidaturu, ili uslovljenu kandidaturu, nezamislivo je da Crna Gora ne dobije pregovore", slažu se i diplomate i posmatrači, saznaju Vijesti.

Tada bi Berlin trampio Crnu Goru za Srbiju, odnosno obratno, Pariz bi dozvolio prolaz Crnoj Gori, ako Berlin pusti Srbiju, ocenjuje ovaj podgorički list.

"Nadamo se da će Evropski savet prihvatiti preporuku Evropske komisije i odrediti datum za otvaranje pregovora za članstvo sa Crnom Gorom", rekao je šef crnogorske diplomatije Milan Roćen na ministarskoj konferenciji OEBS-a u Viljnusu.

Zaključci o evropskoj perspektivi BiH, Makedonije i Kosova

Kada je o Makedoniji reč, navodi se da se ministri "uglavnom slažu sa procenom Evropske komisije da je zemlja dovoljno ispunila "političke kriterijume", a zabeležili su i da je Komisija još jednom ponovila preporuku da se otvore pregovori.

"Savet je spreman da se tom pitanju vrati tokom sledećeg Predsedništva" EU, navodi se u saopštenju.

Ističe se da je od ključnog značaja pronalaženje rešenja za spor za Grčkom oko imena Makedonije pod okriljem Ujedinjenih nacija. To je problem zbog kojeg Makedonija od 2005. godine, kada je dobila status kandidata, čeka na otvaranje pregovora.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini, poruka se može svesti na podršku evropskoj perspektivi te zemlje i preporuku BIH da što pre reši pitanja od ključnog značaja - formiranje vlade na državnom nivou, ali i unapređenje efikasnosti državnih institucija, što podrazumeva i ustavne promene.

"Posebno, zemlja će morati da bude sposobna za usvajanje, sprovođenje i izvršenje zakona i propisa EU", navodi se u saopštenju.

Pomenut je i razgovor sa međunarodnom zajednicom o promeni međunarodnog prisustva u BiH, pa se navodi i da Savet očekuje i nastavak razgovora sa međunarodnom zajednicom "u okviru odgovarajućeg foruma".

Kao teme se pominju i moguće izmeštanje Visokog predstavnika međunarodne zajednice i smanjenje obima njegovih aktivnosti.

Kada je reč o Kosovu, Savet je u zaključcima potvrdio evropsku perspektivu Kosova, a uz ocene je na više mesta dodata opaska da se donose "bez prejudiciranja stavova zemalja članica po pitanju statusa".

"Savet je posvećen pronalaženju sporazuma o učešću Kosova u programima EU", navodi se u saopštenju.

Kao i u slučaju Srbije, ističe se da je potrebno angažovanje i Beograda i Prištine u dijalogu i da će to biti od ključnog značaja tokom njihovog napretka u ostvarenju evropske perpektive.

Poziva se Kosovo da pokrene "inkluzivan i dugoročan plan za severno Kosovo u bliskoj saradnji sa EU" i pozdravlja se namera Komisije da u tome pruži podršku.

Ministri su takođe podržali odluku o pokretanju dijaloga o vizama kada se ispune svi uslovi, a posebno je istaknuo da je potreban napredak u oblasti pravde, slobode i bezbednosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Crnogorci parlamentarci sutra u Bruxellesu radi lobiranja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Dec.2011

Crnogorska parlamentarna delegacija sutra putuje u Bruxelles, gdje će lobirati da Crna Gora na sastanku Evropskog vijeća , 9. decembra, dobije datum početka pregovora sa Evropskom unijom (EU). Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije Miodrag Vuković ne smatra da je za posjetu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Zaključci Saveta ministara EU o Srbiji

Izvor: Beta, 06.Dec.2011

BRISEL/BEOGRAD, 6. decembra 2011. (Beta) - Ministri spoljnih poslova Evropske unije pozdravili su preporuku Evropske komisije da Srbiji bude odobren status kandidata za članstvo u EU, a odluku o tome doneće lideri zemalja EU (Evropski savet) 9. decembra u Briselu...Kako se navodi u zaključcima...

Nastavak na Beta...

Odluka o Srbiji prepuštena liderima EU

Izvor: EurActiv Srbija, 06.Dec.2011

Odluku o dodeli statusa kandidata Srbije doneće lideri EU 9. decembra, pošto na pripremnom ministarskom sastanku 5. decembra šefovi diplomatija zemalja članica nisu uspeli da postignu dogovor. Oni nisu izneli ni jasan stav po pitanju otvaranja pregovora sa Crnom Gorom, tako da će se i o tome izjasniti...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Podgorica i dalje ubeđuje Brisel

Izvor: Glas javnosti, 07.Dec.2011, 07:02

PODGORICA - Grupa poslanika vlasti i opozicije Skupštine Crne Gore u sredu će u Briselu izneti argumente u prilog stavu da bi Evropski savet 9. decembra trebalo da odobri Crnoj Gori početak pristupnih pregovora za članstvo u EU...Prema najavi iz Skupštine, crnogorski poslanci su uvereni da se još...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.