Za pad podrške EU odgovorne nacionalne vlade

Izvor: S media, 01.Sep.2010, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za pad podrške EU odgovorne nacionalne vlade

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo optužio je nacionalne vlade država članica Evropske unije da su odgovorne za drastičan pad popularnosti EU u svojim zemljama, jer nisu dovoljno snažno branile evropski projekat tokom ekonomske krize.

Katastrofalni rezulatati "Eurobarometra" koji su objavljeni prošle nedelje pokazuju >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da se podrška EU smanjila širom kontinenta zbog ekonomske krize, rekao je Barozo u intervjuu za italijanski "Korijere dela sera" koji danas prenosi "Euobzerver" i ocenio da je "normalno" da gradjani gube poverenje u institucije u takvim vremenima.

Prema istraživanju sprovedenom u maju, a objavljenom prošle sedmice, manje od polovine evropskih gradjana (49 odsto) misli da je članstvo njihove zemlje u EU "dobra stvar", što je najniži rezultat u poslednjih sedam godina.

Poverenje u evropske institucije, takodje je palo i sada iznosi 42 odsto, što je za šest procenata manje nego u jesen 2009. godine.

"Priznajem da je trebalo da učinimo više zajedno kako bismo gradjanima i potrošačima ulili više poverenja. Ali želim da kažem istinu, a to je da nećemo rešiti probleme osim ukoliko svaka država ne bude evropski projekat smatrala svojim", rekao je Barozo.

"Sada to nije slučaj. Kada stvari idu dobro to je zahvaljujući njima (evropskim državama), a kada idu loše, onda je kriv Brisel", dodao je on.

Barozo je ocenio i da je zajednička moneta, evro, "izuzetan uspeh" i dodao da nijedna od članica EU ne bi uspela da prodje kroz ekonomsku krizu samo sa svojom nacionalnom valutom.

"Bez evra i bez unutrašnjeg (evropskog) tržišta, nijedna od država članica ne bi izašla iz krize. Sve vlade bi sada trebalo da brane evro", rekao je on.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Evrobarometar: Ljubav do poslednjeg evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2010

BRISEL -..Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo optužio je nacionalne vlade država članica Evropske unije da su odgovorne za drastičan pad popularnosti EU u svojim zemljama, jer nisu dovoljno snažno branile evropski projekat tokom ekonomske krize...Katastrofalni rezulatati "Evrobarometra"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.