Za mirovne misije prijavilo se 4.500 vojnika VS

Izvor: Vesti-online.com, 12.Mar.2012, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za mirovne misije prijavilo se 4.500 vojnika VS

Broj srpskih vojnika u misijama Ujedinjenih nacija i Evropske unije ove godine biće povećan na više od 500, a prijavilo se njih 4.500 - gotovo deset puta više pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Trenutno je 65 pripadnika Vojske Srbije u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, na Kipru i u Libanu, gde su angažovani kao lekari, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << medicinski tehničari, vojni posmatrači, štabni oficiri i podoficiri.

Major Vladan Stanić od aprila će biti angažovan u akciji pomorskih snaga EU u borbi protiv pirata u Somaliji gde je, pripremajući se, već proveo pet nedelja na francuskom brodu.

"Tokom boravka na francuskoj fregati 'Floreal' upoznali smo se sa situacijom u zoni operacije 'Atalanta', rasporedom brodova pomorskih snaga EU i delovanjem pirata u zoni operacije, pružali smo podršku i zaštitu trgovačkim brodovima svetskog programa za hranu i afričkoj misiji u Somaliji u slučaju napada pirata", rekao je Stanić za RTS.

Srpski mirovnjaci biće upućeni u misije UN u Liberiji, Obali Slonovače, Kongu, na Kipru i u Libanu, a u planu su i misije EU u Somaliji i Ugandi. Obuku u Centru za mirovne operacije Vojske Srbije, osim srpskih mirovnjaka, završilo je i oko 200 oficira i vojnika iz 40 zemalja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.