Za Srbiju nemoguće i da uđe u EU i pobedi po pitanju Kosova

Izvor: Studio B, 07.Dec.2010, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Za Srbiju nemoguće i da uđe u EU i pobedi po pitanju Kosova"

"Srbi sada shvataju da bi, ako žele da postanu članica EU, morali eventualno da priznaju Kosovo".

Ministarstvo za spoljne poslove Francuske tražilo je da administracija SAD i EU zajednički stave do znanja Srbiji da nije moguće i da postigne pobedu po pitanju Kosova i uđe u EU, piše u depeši pomoćnika sekretara za kontinentalnu Evropu Rolana Galaraga.

Galarag je u depeši poslatoj 22. februara 2010. tražio od SAD i EU da zajednički rade na tome >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da obeshrabre Srbe da predlože novu rezoluciju UN o Kosovu, navodeći da šef srpske diplomatije Vuk Jeremić "izgleda veruje da Srbija može da postigne pobedu po pitanju Kosova i istovremeno uđe u EU".

"Moramo da im stavimo do znanja da to nije istina", naveo je Galarag u depeši koja je objavljena na sajtu Vikiliksa. On je dodao da su "Srbi besni na Francuze" zbog demarša koji je Pariz uputio Beogradu početkom februara a koji se ticao srpskih planova vezanih za eventualnu novu rezoluciju UN o Kosovu.

"Poslali smo im veoma uverljivu poruku", naveo je Galarag i dodao da su Srbi protumačili taj demarš kao "veliku promenu u stavu".

EU je do tada zastupala stav da pitanja Kosova i ulaska Srbije u EU nisu formalno povezana.

"Nije bilo formalne uslovljenosti", ocenio je Galarag i dodao da "Srbi sada shvataju da bi, ako žele da postanu članica EU, morali eventualno da priznaju Kosovo".

"Rekli smo im da ne želimo još jedan Kipar", pojasnio je francuski zvaničnik, aludirajući na činjenicu da je Kipar 2004. ušao u Uniju kao podeljeno ostrvo, čiji severni, turski deo nije pod upravom vlade u Nikoziji.

Galarag je, međutim, predvideo da će Srbi najverovatnije ipak predložiti novu rezoluciju UN o Kosovu, dok će SAD i EU biti primorane da se tome suprotstave.

Francuski zvaničnik u nastavku dodaje da će Srbi pre nego što uđu u Uniju morati da reše ključna pitanja sa Kosovom koja se tiču, pravosuđa, policije, carina, saobraćaja, poljoprivrede, kao i sve razlike po pitanju imena i terminologije.

On dodaje da je u tom smislu za Srbiju najbolje da sarađuje sa Euleksom.

"Na kraju, međutim, Srbija će morati da prizna Kosovo ukoliko želi da uđe u EU", ponovio je Galarag.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.