ZAHTEV BIH ZA KANDIDATURU 2010.

Izvor: Kurir, 12.Avg.2010, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAHTEV BIH ZA KANDIDATURU 2010.

SARAJEVO - Vlasti BiH planiraju da do kraja 2010. predaju zahtev za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, najavio ministar spoljnih poslova BiH.

Sven Alkalaj je rekao i da Bosna i Hercegovina ima veliku podršku u Evropskoj uniji za taj korak.

"Ako se politika EU bude definisala kako se očekuje, onda će se stvoriti pretpostavke da do kraja godine predamo aplikaciju naše zemlje za status kandidata u EU", rekao je Alkalaj za „Oslobođenje“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Alkalaj je podsetio da se u toku septembra, najkasnije u oktobru, očekuje definisanje spoljne politike EU koja podrazumeva uvođenje specijalnog predstavnika EU za zapadni Balkan.

On je dodao da bi u slučaju uspostavljanja specijalnog predstavnika EU za zapadni Balkan u BiH ojačala uloga EU, odnosno da bi na jedan način došlo do razdvajanja specijalnog predstavnika EU (EUSR) i Ureda visokog predstavnika (OHR).

To znači da bi OHR nastavio da radi na ispunjavanju već definisanih reformskih ciljeva u BiH kao što je rešavanje pitanja statusa državne imovine, dok bi predstavništvo EU pružalo pomoć BiH na putu ka članstvu u Uniji.

BiH je 16. juna 2008. potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU koji su do sada ratifikovale 24 članice Unije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.