Wall Street Journal: EU sve bliže raspadu

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Jan.2016, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street Journal: EU sve bliže raspadu

NJUJORK - Isteklo je vrijeme kada je Evropa bila stabilna i predvidljiva, objavio je Wall Street Journal.

Američki list tvrdi da sada situacija na Starom kontinetu „postaje sve sličnija srednjovekovnoj”. Jer, Evropa, nije uspjela da stvori jedinstveni i cjeloviti prostor i vraća se u vremena kada su kontinentom vladale međusobno razjedinjene države koje su štitile samo svoje interese.

Wall Street Journal naglašava: „Politika Evropske unije sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << njenom centralizacijom i distancionom birokratijom ne samo da nije bila u stanju da realizuje ideju unitarne Evrope, nego je njen krajnji rezultat - masovno nezadovoljstvo građana i porast nacionalističkih raspoloženja”.

Uticajni američki list nastavlja: „Istorija se gadno našalila sa Evropom. Ona je tokom mnogih godina mogla da živi u prosperitetu i da razvija svoje visoke ideale univerzalnih ljudskih prava, uključujući i pravo na dobijanje azila u EU, samo zahvaljujući tome što su na njenoj periferiji postojali represivni režimi koji su svoje građane držali pod oštrom kontrolom unutar svojih država”.

Wall Street Journal zaključuje: „Sada kada je blizu raspadu, Evropska unija se pretvara u neku vrstu kasne Svete Rimske imperije – u višenacionalnu konfiguraciju bez pravih unutrašnjih veza. Sveta Rimska imperija je u svoje vrijeme, mada se i zvala imperijom, to bila samo po nazivu, ali nikada po svojoj suštini, pa je svoje žalosno postojanje vukla do samog svog kraja”.

(NN, fakti.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.