Vuk Jeremić: Evropski konsenzus za Kosovo

Izvor: Glas javnosti, 22.Jun.2010, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vuk Jeremić: Evropski konsenzus za Kosovo

BEČ - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je u Beču da je "apsolutno od životne važnosti" da aplikacija Srbije za članstvo u Evropskoj uniji što pre bude prosleđena Evropskoj komisiji i zatražio da u rešavanju problema Kosova bude primenjen princip evropskog konsenzusa.

Jeremić je na zasedanju Stalnog saveta Oebs naglasio da Srbija ostaje privržena procesu pristupanja EU, uprkos jasnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << znacima "umora od proširenja", ističući da je Beograd ohrabren nedavnom odlukom Saveta EU o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Poboljšanje dobrosusedskih odnosa je ključno za evropsku budućnost zapadnog Balkana, rekao je Jeremić i ocenio da bilateralni odnosi u regionu pokazuju vidljive znake napretka.

Pominjući nedavno jačanje saradnje sa Hrvatskom, Albanijom i Makedonijom, Jeremić je naglasio da Srbija nastavlja sa politikom "jedne Bosne", o čemu svedoče i nedavni susreti na najvišem nivou. Zalažući se za pomirenje na Balkanu, Jeremić je ocenio da regionalna saradnja nikad nije bila na čvršćim osnovama i da je pronađen način da se sarađuje, uprkos izazovima.

Jeremić je, međutim, ukazao da su odnosi u regionu postali komplikovaniji, usled jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. On je podsetio da je reakcija Srbije bila maksimalno uzdržana, da se Beograd obratio Ujedinjenim nacijama i dobio ogromnu podršku Generalne skupštine da se Međunarodni sud pravde izjasni o tom pitanju.

Jeremić je ocenio da bi jedini logični ishod bio poziv na traženje dogovorenog rešenja za sva otvorena pitanja, kroz dijalog, a ne jednostrana rešenja. Jeremić je rekao da je Oebs već dve godine podeljen oko pitanja Kosova i podsetio na stav Beograda da jednostranu deklaraciju nezavisnosti nijedno demokratsko rukovodstvo Srbije ne može da prihvati, ni direktno, ni indirektno.

"Mi na to nismo pristali i nikada nećemo. Oduprećemo se svim pokušajima da nam se to nametne. Na miran način, ali zauvek, ako tako treba," poručio je Jeremić, ocenjujući da bi i drugi tako uradili u sličnoj situaciji.

"Mi tražimo ishod koji sve strane mogu da prihvate", objasnio je Jeremić.

On smatra da je "to jedini način da se dođe do održivog i trajnog mira, obezbedi regionalni napredak, ojačaju zajednički strateški prioriteti i dovrši evropska transformacija Balkana". Srbija će biti konstruktivna i hrabra u dijalogu koji će uslediti, najavio je Jeremić.

Šef diplomatije je, kao suštinski važne teme, označio vladavinu zakona, garancije za međunarodnu zaštitu srpskih verskih i kulturnih objekata, zdravstvo, obrazovanje, telekomunikacije, struju, kao i privatizaciju društvenih preduzeća, restituciju, kao i povratak više od 200.000 Srba i Roma.

Jeremić ocenjuje da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova dovelo do još većih podela, što nikome nije u interesu.

"Moramo da se vratimo na kurs, tako što ćemo razmotriti pitanje statusa", rekao je Jeremić, podsećajući da se neke od najmoćnijih zemalja sveta tome protive.

"Uz dužno poštovanje za njihovu moć i uticaj, Srbija se tome čvrsto protivi. Nijedno ovako važno pitanje ne smatra se rešenim bilo gde u svetu, ako nije postignuta saglasnost svih", objasnio je Jeremić.

On se zato pozvao na evropski princip konsenzusa, koji je okončao vekovne sporove i podele, kao jednu od suštinskih vrednosti EU.

"Ako se ovo primenjuje u rešavanju svih izazova u Evropi, zašto je ovaj slučaj različit", upitao je Jeremić, napominjući da Srbija traži jednak tretman i da se njeni interesi smatraju legitimnim, kao i kod ostalih.

Jeremić je dodao da ne vidi kako ovakav apel može da bude problem i izrazio nadu da ovaj spor neće biti uveden u EU, niti pretvoren u uslove bez presedana koje nijedna ponosna nacija ne bi prihvatila.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.