Vucis: Srbija zaslužila da se uključi u evropsku porodicu

Izvor: BKTV News, 19.Dec.2016, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vucis: Srbija zaslužila da se uključi u evropsku porodicu

Želim da istaknem da se vaša zemlja nalazi na evropskom putu i mi smatramo da je zaslužila da se uključi u evropsku porodicu i da bude rešena nepravda koja joj je godinama nanošena od strane EU, rekao je Vucis.

Predsednik grčkog parlamenta Nikolaos Vucis poručio je danas da Grčka smatra da je Srbija zaslužila da se uključi u Evropsku uniju i da se ispravi nepravda koja joj je, kako je rekao, godinama >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << nanošena od strane EU.

Vucis je, nakon sastanka sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, istakao da su odnosi dve zemlje tradicionalno bliski i prijateljski.

On je dodao da je sa predsednicom srpskog parlamenta razgovarao o unapređenju bilateralne saradnje, kao i o pitanju migracija, koje će, smatra on, obeležiti ovaj vek.

Vucis je istakao da zemlje koje se nalaze prve na udaru migranata koji dolaze u Evropu treba da insistiraju na svojim pravima, kako bi migranti bilo ravnopravno raspoređeni i uključeni u programe.

“Razgovarali smo i o pitanju Kipra, koje se nalazi u kritičnoj fazi i očekujemo razgovore koji bi eventualno doveli do ujedinjenja ostvra, kako bi ono postalo ujedinjena članica EU”, rekao je Vucis.

Vucis je zahvalio na prilici i časti, koju će imati sutra, da se obrati poslanicima u srpskom parlamentu.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković istakla je nakon sastanka da je Vucisova poseta realizovana u veoma kratkom roku, što, kako je rekla, pokazuje koliko ima želje i prostora za unapređenje parlamentarne saradnje, ali i ukupnih bilateralnih odnosa Srbije i Grčke.

Podsetivši da je 2012. godine potpisan Memorandum o saradnji dva parlemanta, Gojković je rekla da je sa grčkim kolegom danas razgovarala o učvršćivanju saradnje u oblasti evropskih integracija, spoljne politike i kulture.

“Razgovarali smo o temama koji opterećuju evropsku zajednicu, kao i pitanje proširenja i mi smo zaista zahvalni Grčkoj na podršci koju pruža Srbiji na njenom evropskom putu i na stavu da je Srbiji mesto u EU, kao punopravnoj članici”, rekla je Gojković.

Kako je dodala, na sastanku je bilo reči i o doslednom stavu Grčke u poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i o njihovom eventualnom ponovnom glasanju o članstvu Kosova u Unesku.

“Razgovarali smo i o drugim temama, mogućnostima za proširenje i jačanje ekonomske saradnje dve države, al i o velikom problemu migracija”, rekla je Gojković.

Nakon sastanka, Vucis se upisao u Knjigu utisaka Skupštine Srbije.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.