Vučić u Zagrebu: Srbiji EU datum u junu

Izvor: Glas javnosti, 29.Apr.2013, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u Zagrebu: Srbiji EU datum u junu

ZAGREB - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić i potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić saglasili su se danas u zagrebu da Srbija treba u junu da dobije datum za otpočinjanje pregovora o priključenju Evropskoj uniji.

Pusićeva je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa Vučićem istakla da Hrvatska podržava put Srbije prema EU integracijama.

"Hrvatska stoji na stanovištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da je apsolutno neophodno da Srbija u junu dobije datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji", rekla je Pusićeva.

Vicepremijer Vučić je rekao da je članstvo u EU strateški cilj Srbije i da i srpsko rukovodstvo očekuje da datum za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU bude dobijen u junu.

Govoreći o saradnji dve zemlje, hrvatska ministarka je zahvalila Vučiću na poseti koja će, kako je rekla, pomoći da se poboljšaju odnosi dve zemlje koji se inače razvijaju u vrlo konstruktivnom pravcu.

Ministarka je istakla važnost ekonomske saradnje dve zemlje posebno u pogledu hrvatskog priključenja EU 1. jula i navela da su izvršene određene pripreme kako bi se ekonomska saradnja mogla i dalje razvijati.

Vučić je kazao da su hrvatska i Srbija ključne zemlje regiona i da je njihov odnos ključan za regionalni razvoj.

"Treba da na racionalan i pragmatičan način unapređujemo odnose, kako bi oni i na političkom i na ekonomskom planu bili na višem nivou nego što su to bili do sada", rekao je Vučić.

Na pitanja novinara o eventualnim povlačejima tužbi za genocid Hrvatske protiv Srbije, Pusić je rekla da je to veoma važno pitanje za Hrvatsku, kao i da je bitno rešavanje pitanje nestalih i navela da je na tom planu napravljen "određen pomak", te da to otvara mogućnost razgovora i o tom važnom pitanju. Ona je zahvalila Srbiji na saradnji i informacijama koje su omogućile identifikaciju nestalih u Sotinu kod Vukovara.

Odgovarajući na pitanje o tužbi, Vučić je takođe rekao rekao da to pitanje nije lako, ali da je Srbija otvorena za razgovor i da je uveren da će se doći do zajedničkog rešenja. Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas, tokom prve zvanične posete Hrvatskoj, sa državnim vrhom te zemlje, a uoči posete je poručio da su u interesu građana obe zemlje njihova saradnja i pragmatični, racionalni odnosi kao temelj za rešavanje svih otvorenih pitanja.

Vučić će u Zagrebu razgovarati i sa hrvatskim predsednikom i premijerom, Ivom Josipovićem i Zoranom Milanovićem, vicepremijerkom i ministarkom spoljnih i evropskih poslova Vesnom Pusić, vicepremijerom i budućim komesarom zaštite potrošača u EU Nevenom MImicom i sa ministrom odbrane Antom Kotromanovićem.

On je danas izrazio nadu da će otvorena pitanja između Srbije i Hrtvaske moći da se rešavaju na otvoren i pragmatičan način.

"Ima mnogo pitanja koja nisu rešena između nas, ali nadam se ćemo na pramatičan i racionalan način umeti da razvijamo dobre odnose", izjavio je vicepremijer uoči posete.

"Želimo konkurenciju, saradnju, i pristojne pragmatične odnose u interesima građana i država Srbije i Hrvatske", naglasio je Vučić i dodao da je svakako bolje da se razgovara i rešavaju problemi, nego da se ne razgovara i problemi ostaju erešeni.

Pusićeva, inače domaćin vicepremijeru u Zagrebu, očekuje da će njegov dolazak obeležiti napredak u mnogim otvorenim pitanjima.

Vučićeva poseta Zagrebu dolazi u momentu dobre saradnje nadležnih ministarstava i državnih ustanova dveju zemalja, nakon susreta dvojice premijera, Zorana Milanovića i Ivice Dačića u Beogradu, kao i niza susreta Pusićeve sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem.

Hrvatski politički analitičar Davor Đenero, koji Vučića smatra jednim od ključnih aktera političke scene u Srbiji, smatra da njegova poseta Zagrebu predstavlja "otopljavanje bilateranih odnosa" i da je to "i dobro i korisno".

"Važno je da u procesima saradnje učestvuje i vicepremijer koji ima značenje kao akter koji dolazi iz najveće stranke vladajuće koalicije u Srbiji", rekao je Đenero.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.