Vučić u Berlinu

Izvor: Press, 09.Feb.2013, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u Berlinu

Vučić, za koga nemački mediji pišu da je ''novi, jaki čovek'' Srbije govoriće, kako je Tanjugu rečeno u Berlinu, u centralnom mestu evropskog delovanja nemačkog Bundestaga - pred članovima parlamentarne Komisije za prinadležnosti EU, 20. februara.
   
On će, prema prvim planovima, imati oko sat i po vremena da na jednom sastanku, bez ometajućih reflektora kamera, ubedi nemačke parlamentarce, među kojima su i članovi Evropskog parlamenta, da Nemačka kaže ''da'' >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << početku pristupnih pregovora Srbije sa EU.
    
Cilj je veliki, sagovornoci uticajni, a Berlin moćan i, u najmanju ruku, uzdržan - tako da će Vučić, izgleda, morati da primeni svo svoje političko umeće i da, ne ispuštajući s uma nacionalne interese, izvede ''špagu'', kako bi one, koji su među prvima priznali Kosovo i jasno zahtevali ukidanje srpskih institucija na severu, ubedio da ''pogledaju'' kroz ''naočari'' Srbije i vide političku realnost, vekovnu prošlost i evropsku budućnost.
   
Osim sa parlamentarcima, Vučić bi u Berlinu, prema najavama iz Beograda, trebalo da se sretne i sa nemačkim ministrima, verovatno šefom diplomatije Gvidom Vestervelom i ministrom odbrane Tomasom de Mezijerom, ozbiljnim Prusom čije je organizacione sposobnosti hvalila i sama kancelarka Angela Merkel, a u planu je i da održi predavanje u fondaciji ''Boš''.
   
Pored toga, Vučić bi, kako se procenjuje, trebalo da se susretne i sa kancelarkinim savetnikom za spoljnu politiku Krištofom Hojzgenom.
    
Hojzgen je političar koji se ne pojavljuje često u javnosti, ali za koga se veruje da Merkelovoj daje ideje. Za njega se u Nemačkoj kaže da je, verovatno, prva adresa za razgovore o najvažnijim pitanjima Srbije - Kosovu i EU.
   
Ovaj demohrišćanin iz Nojsa kod Diseldorfa, rođen 1955. godine, nalazi se iza ''zavese'' Merkelove i diplomata je koji je svoje usluge bio stavio na raspolaganje i bivšem nemačkom ministru inostranih poslova liberalu Klausu Kinkelu, a bio je i šef politickog štaba bivšeg EU komesara za  spoljnu politiku EU Havijara Solane.
   
O Hojzgenu se priča da je čak i socijaldemokrata i bivši kancelar Gerhard šreder razmišljao da pred irački rat  ''posegne'' za njegovim diplomtskim uslugama.
   
Postoje spekulacije, možda tačne, da je Vučić naišao na Hojzgenovo razumevanje, možda se srpski konzervativci bolje od srpskih demokrata razumeju sa svojim ''prirodim'' političkim partnerima, nemačkim konzervativcima, možda je Vučić novi politički ''oficir za vezu'' Srbije u Nemačkoj, odnosno, čovek s kojim zvanični Berlin ozbiljno razgovara. . .
   
Uz tih puno ''možda'', postoji i jedno ''sigurno'' - srpskom potpredsedniku vlade u Berlinu neće biti ni jednostavno, ni lako.
    
Iako nemački političari ističu da će ''u svetlu aprilskog izveštaja Evropske komisije'' o tome da li je Srbija ispunila preduslove za početak pristupnih pregovora sa EU, nemački Bundestag odlučiti da li Vlada u Berlinu treba ili ne da da saglasnost za početak pristupnih pregovora, jasno je da je Nemačka, centar moći i odlučivanja EU i da bi, možda, umesto očekivanog puta Brisel-Berlin-Beograd, tri ''B'', mogla da izgledaju i kao Berlin-Brisel-Beograd.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Težak zadatak Vučića u Berlinu

Izvor: B92, 09.Feb.2013

Beograd -- Aleksandar Vučić ponovo odlazi u Berlin i to u osetljivom trenutku za evropsku budućnost Srbije - uoči odluke o dobijanju datuma za početak pregovora s EU...Podsetimo, prvi potpredsednik Vlade je jesenas ''probio led'' i kao prvi član nove vlade posetio Berlin...Vučić, za koga nemački...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.