Izvor: Luftika.rs, 06.Okt.2022, 15:58

Vučić se zbog nafte svađao sa hrvatskim novinarima, pa im poručio „da nastave da rade to što rade od 1941.“

U Srbiji je kao bomba odjeknula vest da naša zemlja više neće moći preko naftovoda Janaf da uvozi rusku naftu.
Reč je o merama koje su države članice EU izglasale u okviru osmog paketa sankcija protiv Rusije, a tiče se ograničavanja cene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje izvan EU.
Prvobitni predlog EU je bio da Srbija bude izuzeta iz ovog paketa mera, ali će na insistiranje Hrvatske i njenog premijera Andreja Plenkovića on  ipak će obuhvatiti i našu zemlju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << /> „Hvala hrvatskim komšijama“ Lobiranje Hrvatske da se Srbiji zabrani uvoz ruske nafte danas je promentarisao predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u direktnom uključenju iz Praga.
– Srbija će odgovoriti na zabranu uvoza ruske nafte na ozbiljan, odgovoran, ali i strateški dalekosežan način. Hvala hrvatskim komšijama što su po ko zna koji put pokazali šta žele našoj zemlji i našem narodu…
Vučić je potom, kad su novinari pokušali da mu postave pitanje, ušao u sukob sa hrvatskim novinarima.
– Naše komšije su se već pohvalile da su zaslužne za to! Čak su izmislili i moju izjavu – rekao je predsednik, dodavši da Hrvatska samo radi ono što radi već decenijama, još od 1941. godine, prenosi Kurir.
– Samo vas molim nemojte da vičete. Prvo da odgovorim ovde, a onda ću ljubazno da odgovorim na vašu histeriju i nervozu – rekao je on hrvatskim novinarima, da bi potom odgovorio na pitanje novinarke Pinka, Gordane Uzelac.
Naglasio je i da je srećan što Srbija sama vodi svoju politiku i da potpuno miran ulazi na današnji sastanak u Pragu.
– Mi ćemo morati da se snađemo na drugi način. Što se tiče uvođenja sankcija, niste vi iz Hrvatske ti što ćete da vodite politiku Srbije.
Ja sam veoma ponosan što je Srbija slobodarska zemlja i što sama donosi odluke. Čistog obraza idem, mirno i lagano ulazim i svima ću da odgovorim – rekao je Vučić.
Na pitanje hrvatskih novinara zašto krivi Hrvatsku zbog toga što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Vučić je ponovio “Hrvatska samo radi svoj posao”.
– Ja uopšte ne krivim Hrvatsku. Hrvatska samo radi svoj posao i sve ono što je radila u prethodnih 80 godina. Što se tiče Hrvatske, vi ste se sami pohvalili da ste sami pohvalili da stojite iza toga protiv Srbije i da ste iza toga. Što se tiče uvođenja ili neuvođenja sankcija, ponoviću vam još jednom – niste vi ti koji ćete da vodite politiku Srbije preko slobodno izabranih predstavnika – rekao je Vučić, dodajući da je “veoma ponosan na činjenicu da je Srbija slobodna zemlja i da sama donosi odluke”.
Deo sa hrvatskim novinarima kreće od 1:29.

Sastanci o Kosovu, Ukrajini, energetici i ekonomskim pitanjima Predsednik Srbije danas učestvuje na Samitu u Pragu na kojem će se razgovarati o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice kao platforme za dijalog postojećih članica Evropske unije i onih država koje tome teže.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ima danas u Pragu trilateralni sastanak sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a tema će, između ostalog biti, Kosovo i Metohija, potvrđeno je u Predsedništvu Srbije.
Na sastanku će biti reči i o evrointegracijama, kao i o sankcijama Rusiji i strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini.
Tokom Samita, predsednik Vučić učestvovaće i na Okruglom stolu o energetici, ekonomiji i klimatskim pitanjima, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.
Kako je saopšteno, planiran je i niz susreta predsednika Srbije sa zvaničnicima, među kojima su predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelar Nemačke Olaf Šolc, predsednik Češke Miloš Zeman, predsednik Vlade Španije Pedro Sančez i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
Izvor: Kurir
Srbiji uvedene sankcije na rusku naftu, Hrvati se hvale da je to njihova zasluga

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

"JE L' VI TO KAŽNJAVATE SRBIJU ILI RUSIJU?" Vučić o novom paketu sankcija EU: Orban i Rama iskazali nezadovoljstvo

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Okt.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući iz Praga a povodom novog paketa evropskih sankcija protiv Rusije, a koji je direktno pogodio našu zemlju, jer je predviđeno da naftu iz te zemlje ne možemo da dopremamo preko Janafa upitao je da li se time kažnjava Rusija ili Srbija...- Želim ljudima...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.