Izvor: Blic, 13.Dec.2016, 20:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić o pregovorima sa EU: Zbog poglavlja 26 više neću da idem u Brisel

Premijer Aleksandar Vučić prekinuo je sinoć posetu Briselu nakon što je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26 u pregovorima pridruživanju Evropskoj uniji. Tim povodom premijer je večeras govorio o otvaranju poglavlja u pregovaračkom procesu Srbije sa EU.

- Srbija je otvorila dva nova poglavlja i zatvorila poglavlje 25 i čestitam građanima Srbije. Ali za razliku od nekih u prošlosti, mi smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lestvicu podigli više. Ovde sam ne samo kao predsednik Vlade, već i kao neko ko mora da štiti vrednosti na kojima mora da počiva srpsko društvo - kaže Vučić.

Srbija je na Međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila dva nova poglavlja, 5 o javnim nabavkama i 25, o nauci i istraživanju. Istovremeno, odmah je zatvoreno poglavlje 25. Srbiju je predstavljala moinistarka Jadranka Joksimović. Međuvladinoj konferenciji nije otvoreno poglavlje 26, a premijer Aleksandar Vučić je zbog toga odustao od učešća na konferenciji.

„- Nisam napustio dijalog, nisam zaustavio proces pridružživanja, nisam se odrekao žželje da se sve uskladi sa EU. Pokazao sam naššu tablicu vrednosti i ponosno stao iza nje. Zato sam i izabran, da ne dozvolim unižžavanje Srbije. Ponavljam svima u okruženju, Evropi i svetu: Srbiju nikada nećete moći ni da gazite ni da ponižavate, to vam nećemo dozvoliti. To je tablica vrednosti sa kojima smo ušli u pregovore. Na tablici naših vrednosti i u našim srcima nema mesta za fašizam, mržnju i diskriminaciju, ali ni za packe ili bilo koji oblik poniženja - naveo je Vučić.

Nikakve nervoze u našem ponašanju nije bilo ni sinoć, kao što je nema ni večeras, rekao je Vučić.

- Jedna zemlja blokirala otvaranje poglavlja 26, reč je o republici Hrvatskoj. Ostalih 27 zemalja dale su saglasnost. Želim da se zahvalim našim slovačkim prijateljima, našim nemačkim prijateljima, našim američkim prijateljima, Džozef Bajden je danas razgovarao sa hrvatskim zvaničnicima - kaže Vučić i objašnjava da je Brisel napustio jer nije dobio nijedan odgovor na pitanje šta to Srbija nije dobro uradila da bi bilo otvoreno i poglavlje 26, a da su neke hrvatske diplomate "bežale od njega, ne znajući šta da odgovore".

- Nije Evropa za nas teritorija, ne vidimo u njoj samo novac, razne fondove, još manje je doživljavamo kao veliku zaštitnicu. Evropa je ono što mi hoćemo da budemo unutar Srbije, Evropa je odnos koji hoćemo da imamo prema sebi i drugima, ona je lestvica koju hoćemo da preskočimo i u Zaječaru, Pirotu, Valjevu, Šapcu, Subotici i Kosovskoj Mitrovici. Evropa je ona lekcija koju sami učimo za sebe i zbog sebe - podvukao je Vučić.

Međutim, kako kažže, ne mogu Srbiju da uče evropskim vrednostima "za koje su partizani bili teroristi, a ustašše vojska, oni koji se plašše srpskih čokoladica i oni koji smatraju da cela istorija počinje floskulom o velikosrpskoj agresiji".

Kako je rekao, Evropa, podržavajući ili prećutkujući to, neretko podržava sopstveni falsifikat, sliku koja nema veze sa originalom, a Srbija neće i nema prava da taj falsifikat kopira i imitira.

A osvrćući se na stav Hrvatske, Vučić je ponovio da ne mogu da se sile ni na koji način nad Srbijom, da proganjaju srpski narod i razbijaju ćirilične table...

- Zamislite kad bismo mi radili nesto slično, a još nam držite pridike i objašnjavate kako su to sto radite evropski standardi. Izvinite, to je sve suprotno evropskim standardima - kazao je Vučić.

Hrvatska zajednica dobila više nego što je tražila

Vučić je naveo da je nakon sastanka sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović dodatno unapređen položaj hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji.

- Srbija je 2016. uložila oko 33 miliona dinara u knjige i časopise na hrvatskom jeziku, oko 19 miliona dinara za asfaltiranje ulica i to je sve učinila kako bi se Hrvati u Srbiji osećali mnogo bolje nego ranije - rekao je Vučić.

Premijer je precizirao da je u "Hrvatsku riječ" Srbija mesečno ove godine ulagala po 2.389.500 dinara, odnosno ukupno 28.674.000 na godišnjem nivou. Za časopis za decu “"Hrtko"” uloženo je 2.268.000 dinara, za časopis za decu “"Kužiš"” 1.728.000 dinara, za opis knjige "“Dnevnik jedne cure jednog dečaka"” 250.000, što je, kako je rekao premijer, ukupno 32.920.000 dinara za 2016. godinu.

- To je više od onoga što su tražili - rekao je Vučić.

Predsednik Vlade je istakao i da su predstavnici hrvatske nacionalne manjine tražili i asfaltiranje ulica u Tavankutu i da je to učinjeno.

- Završene su ulice Nikole Tesle i 24. nova, za šta je ukupna vrednost bila 19,3 miliona što smo promptno završili. Sada radimo na kući Bana Jelačića - rekao je Vučić.

Kada je reč o medijskim napisima da je Hrvatska juče blokirala otvaranje Poglavlja 26 u Briselu zbog nepostojanja udžbenika na hrvatskom jeziku, Vučić je citirao raniju izjavu lidera hrvatske nacionalne manjine Tomislava Žigmanova koji je rekao da je najveći pomak upravo ostvaren u rešavanju pitanja udžbenika za nastavu na hrvatskom.

- Za ovu školsku godinu objavljeni su za uzrast od prvog do osmog razreda, a potpisani su ugovori za srednju školu i ostaje rešavanje udženika za nastavu na Hrvatskom, prema modelu C, to jest objavljivanje udžbenika za predmet Hrvatski jezik sa elementima nacionalne kulture - citirao je Vučić Žigmanova.

Dodao je i da je Žigmanov rekao kako je proširen pola sata na jedan sat radijski program na hrvatskom na RTV Vojvodina, da nije rešeno pitanje finansiranja trosatnog programa Radio Subotice, ali da je otvoreno niže odeljenje muzičke škole iz Apatina u Sonti.

On je konstatovao da bi moglo još toga da bude urađeno, istovremeno pitajući šta je u Hrvatskoj urađeno za Srbe od tada, osim što deci nije dato da jedu srpske čokoladice, što je Gotovina postavljen za savetnika, a u Jasenovcu je postavljena tabla sa pokličom "za dom spremni" i dodao da ima ceo spisak sa incidentima prema Srbima u Hrvatskoj za koji bi mu, kako je rekao, bilo potrebno sat i 15 minuta da ga pročita.

Vučić je rekao da Srbija želi da unapređuje saradnju sa Hrvatskom. Vučić napominje da je uvećana spoljnotrgovinska razmena između dve zemlje, i da Srbija po prvi put ima suficit u razmeni.

- Hrvatske kompanije su dobrodošle, neka proizvode čokoladice, neka proizvode šta god hoće. Deca treba da jedu najbolje čokolade. Čokolade su dobre, šećer je dobar za mozak, a šta na njima piše nije naročito važno - poručio je on.

Vučić je rekao i da će Vlada Srbije nastaviti svoj evropski put, pri čemu će Vlada, kako kaže, voditi računa o nacionalnim i državnim interesima.

- Reformisaćemo sebe iznutra, pripadaćemo društvu civilizovanih evropskih naroda, ali unapređivaćemo saradnju i sa NR Kinom i sa Ruskom Federacijom i svim ostalim faktorima - kazao je.

"Više neću u Brisel zbog poglavlja 26"

Upitan da li će ponovo u Brisel, Vučić je odgovorio potvrdno, odgovarajući i na današnje tvrdnje opozicije.

- Opozicija govori da je više država bilo protiv. Nije istina. Da Srbija nije uradila ništa za hrvatsku nacionalnu manjinu. To govore da ne iskoristim tu reč "lažovi"... Ne mogu dalje njih da komentarišem. Trebalo bi da znaju ti koji me kritikuju što sam napustio razgovore da se primedbe hrvatske manjine odnose na vreme kad su na vlasti bili Jerkov, Đurišić i slični, a zaštitnik građana bio veoma zadovoljan pravima manjina. Nije meni teško nikada da odem u Brisel i borim se za svoju zemlju. Ono sinoć je takođe bio vid borbe. Moj posao je da govorim istinu. Videli ste kako su pognuli glave kada sam govorio. Ići ću u Brisel i hiljadu puta ako treba. Ako hoće da otvore poglavlja, dobro, ako neće - ne moraju. Govorim pre svega vlastima u Zagrebu. Skidate ćirilične table, a držite nama pridike - kazao je Vučić i rekao da više po pitanju poglavlja 26 nema potrebe da ide jer je "Srbija iznela tamo sve što je bilo potrebno u vezi s tim".

Na pitanje da li EU može da prekine "samovolju Hrvatske", Vučić je rekao da se i on sam to pita.

- To je pitanje na koje nemam odgovor. Pitao sam ih to, nisam dobio odgovor. Čuo sam danas razne teorije da neko stoji iza toga, to nije tačno. Zahvalan sam Angeli Merkel, danas ih je zvao Džozef Bajden. Da li su mogli i neki drugi više, verovatno su mogli. Srbija je nama najvažnija i treba da idemo ka Evropi i ne gubimo tradicionalna prijateljstva - kaže Vučić.

Na pitanje o diskriminaciji Srba u Hrvatskoj i borbi za ostvarivanje njihovih prava i pitanje šta Hrvatska hoće od Srbije, Vučić je rekao da na to takođe nema odgovor.

- U Srbiji ima 50.000 Hrvata, ali da ne brojimo ljude na taj način. Nemamo isti sistem glasanja. Da biste glasali za pripadnike manjine, u Hrvatskoj morate da dođete sa ličnom kartom i kažete "Evo, ja sam Srbin, dajte mi one posebne liste". U Srbiji predstavnici hrvatske manjine imaju zagarantovano mesto u parlamentu ako imaju 0,4 odsto glasova - kaže Vučić.

On je podsetio na svoje izjave iz Donje Gradine, kada je rekao da nove "Oluje" neće biti i da Srbija neće to dozvoliti, te da Srbija hoće mir i ekonomski napredak. Premijer je rekao i da očekuje da Srbiji za nekoliko meseci stigne 10 ili 11 aviona "mig-29" iz Rusije.

- Bićemo vojno spremni, ali nikada nikoga nećemo napasti. Srbiji nije potrebna veća teritorija, nego veća i snažnija ekonomija. Drugi svojim fašističkim porukama pokušavaju da destabilizuju region, ali verujem da ne mogu to da urade - ističe Vučić.

Upitan za to kako nije bilo reči prilikom posete Sergeja Lavrova o istrazi o dešavanjima na dan izbora u Crnoj Gori, Vučić je odgovorio "imali smo važnijih tema" i dodao da su ono o čemu su govorili u četiri oka neće da komentariše. Vučić je rekao i da u Briselu "nisu bili oduševljeni" posetom Lavrova Srbiji, iako se "oni s njim viđaju svaki dan".

Premijer je rekao i da nije iz Brisela traženo ukidanje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu i da to ne mogu da ukinu "ni Brisel, ni Moskvam, ni Vašington", jer je takva odluka isključivo na Srbiji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.