Vučić: Za poglavlje 26 neću više ništa da radim

Izvor: N1 televizija, 13.Dec.2016, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Za poglavlje 26 neću više ništa da radim

"Ići ću u Brisel bezbroj put, ali što se tiče poglavlja 26 nisam zainteresovan. Srbija je svoj posao obavila", rekao je premijer Aleksandar Vučić i dodao da za to poglavlje "neće više ništa da radi".

Dodao je da Hrvatska ako hoće može da otvori poglavlja, a ako neće "ne moraju".

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić obratio se javnosti povodom otvaranja poglavlja u pregovaračkom procesu Srbije sa EU.

"Srbija je otvorila dva nova poglavlja. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Čestitam građanima Srbije. Za razliku od nekih drugih koji bi od mnogo manjih stvari pravili najveće događaja, mi smo lestvice uvek postavljali više. Želeli onoliko koliko smo zaslužili. Ja sam danas posle podne napisao na samo dve stranice, kao nešto što predstavlja sistem vrednosti za kojim se borimo, i ono što nećemo nikom dozvoliti", kaže Vučić.

"Mi nikoga ne mrzimo, nećemo sukobe, hoćemo da radimo, da pronalazimo kompromis. Ali nismo ona zemlja koja će bilo kome, bilo kada na bilo koji način da ponižava. Ponavljam svima, Srbiju nikada nećete moći da gazite, zgazite ni ponižavate. To je ono sa čim smo ušli u pregovore sa EU, i sa čim ćemo izaći", rekao je premijer Aleksandar Vučić.

"Lekcije drže oni koji se plaše čokolade"

Dodaje da je ovde kao neko ko štiti vrednosti Srbije, a ne samo kao premijer. Lekcije koju drže oni koji se plaše čokoladica preziremo, kaže Vučić.

"Nemamo nameru da slušamo predavanja onih koji misle da cela istorija počinje i završava se floskulom o velikoj Srbiji. Ti nekada ponovo krenu u školu. Neko nam danas priča da nismo platili cenu", kaže Vučić.

Više da plaćamo tu cenu nećemo, kaže Vučić.

Srbija je danas otvorila dva nova poglavlja, 5 i 25 u pristupnim pregovorima sa EU koja se odnose na javne nabavke i nauku i istraživanje.

Delegacija Srbije predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem napustila je Brisel zato što je Hrvatska ostala pri stavu da blokira otvaranje poglavlja 26 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU.

Vučić je, posle razgovora sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, da je razočaran ponašanjem Hrvatske i da neće prisustvovati sutrašnjoj međuvladinoj konferenciji.

On je rekao da je zahvalan Federiki Mogerini na prijemu i korektnosti, dodavši da su imali veoma težak, otvoren i iskren razgovor u kome nije krio nezadovoljstvo i razočaranje zbog ponašanja nekih zemlja, a posebno Hrvatske.

Izvor: N1

Nikakvo obrazloženje nismo dobili

Vučić je istakao da je Hrvatska bila jedina država koja je blokirala otvaranje poglavlje 26, dok je ostalih 27 članica EU dalo svoju saglasnost.

Naveo je da u Briselu nije dobio nikakvo obrazloženje zašto poglavlje 26 nije otvoreno, i šta to Srbija konkretno nije uradila, a što se zahteva od onihkoji bi da budu članovi EU. “Kako i da bude odgovora kada 27 podržava, a jedna ne? Kako da kažu nešto protiv 27 članica, ili da je jedna pametnija od svih ostalih”, upitao je on.

Premijer je rekao i da su neki od hrvatskih diplomata bežali od njega po Briselu jer nisu znali kako da mu objasne odluku o poglavlju 26.

Vučić je posebno zahvalio Slovačkoj i Nemačkoj na podršci, ali i potpredsedniku SAD Džozefu Bajdenu koji je, kako kaže, danas Zagrebu ukazao na neophodnost otvaranja poglavlja i dobrosusedskih odnosa.

Premijer je podsetio da je nakon susreta sa Kolindom Grabar Kitarović, Srbija u izdavačku kuću “Hrvatska riječ” uložila skoro 33 miliona dinara, da su asfaltirane ulice u Tavankutu, da su u toku radovi na kući Bana Jeličića, da je učinjen veliki pomak u rešavanju pitanja udžbenika, te da je proširen program na hrvatskom jeziku na RTV-u.

Konstatuje da to nije dovoljno i da bi još moglo da bude urađeno, ali je upitao šta je Zagreb od tada učinio za Srbe osim što je u Jasenovcu postavljena tabla sa ustaškim pokličom “Za dom spremni”. Rekao je i da bi mu trebalo sat vremena i 15 minuta da pročita listu incidenata koji su se u Hrvatskoj desili prema Srbima.

Hrvatske kompanije dobrodošle u Srbiju

Vučić je rekao da Srbija želi da unapređuje saradnju sa Hrvatskom. Ističe da je uvećana spoljnotrgovinska razmena između dve zemlje, i da Srbija po prvi put ima suficit u razmeni.

“Hrvatske kompanije su dobrodošle, neka proizvode čokoladice, neka proizvode šta god hoće. Čokolade su dobre, šećer je dobar za mozak, a šta na čokoladam piše nije naročito važno”, poručio je on.

Vučić je rekao i da će Vlada Srbije nastaviti svoj evropski put, pri čemu će Vlada, kako kaže, voditi računa o nacionalnim i državnim interesima. “Reformisaćemo sebe iznutra, pripadaćemo društvu civilizovanih evropskih naroda, ali unapređivaćemo saradnju i sa NR Kinom i sa Ruskom Federacijom i svim ostalim faktorima”, kazao je.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Vučiić: Srbiju niko neće gaziti i ponižavati

Izvor: Beta Video, 13.Dec.2016

BEOGRAD - Premijer Aleksandar Vučić rekao je večeras da Srbiju niko neće gaziti i ponižavati, a da Srbija nikoga ne mrzi, ne želi sukobe, sa svima hoće da razgovara.

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.