Vučić : Što pre do rešenja s Prištinom

Izvor: Mondo, 10.Apr.2013, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić : Što pre do rešenja s Prištinom

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da pred Srbijom nisu ni mali, ni laki zadaci, ali da mora što pre da pronađe dugoročno rešenje u odnosima sa Prištinom.

Vučić je posle razgovora sa parlamentarcima iz Nemačke i Francuske istakao da od te dve države očekuje da pomognu Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, uprkos zamerkama na račun naše zemlje, posebno kada je reč o dijalogu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << o kojima su ga obavestili i kojih, kako je rekao, nije bilo malo.

"Za našu državu je važno da što pre pronađe dugoročno rešenje u odnosima sa Prištinom", naglasio je vicepremijer ističući da neće da govori o datumima:

"Nisam u stanju da se ograničavam danima i datumima, jer ta vrsta permanentnog sukoba postoji već 100 godina".

"Ali, za nas je bolje da se rešenja nađu što pre, da ne taktiziramo i ne odugovlačimo, kao i da istovremeno sačuvamo naše nacionalne interese i da se naš narod na Kosovu i Metohiji oseća sigurno i bezbedno", precizirao je Vučić.

On je još jednom ukazao svojim sagovornicima da Srbija ne može da potpiše nešto što ne može da sprovede, ali da je posvećena pronalaženju rešenja i da će u svakom slučaju nastaviti svoj evropski put.

Sastankom sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom odbrane parlamentarne delegacije Nemačke i Francuske započele su danas dvodnevnu posetu Beogradu.

Delegacije nemačkog Bundestaga i francuske Nacionalne skupštine, u kojoj su članovi odbora za evropske poslove dva parlamenta, razgovaraće sa srpskim zvaničnicima o približavanju Srbije Evropskoj uniji i dijalogu Beograda i Prištine.

Delegaciju Odbora Bundestaga za evropske poslove predvodi predsednik tog Odbora Ginter Krihbaum iz vladajuće koalicije CDU/CSU nemačke kancelarke Angele Merkel, a ostali članovi su Ditmar Nitan (Socijaldemokratska partija), Manuel Zaracin i Mariluiz Bek (Savez '90/Zeleni), najavljeno je ranije u saopštenju Bundestaga.

Na čelu Delegacije Odbora francuske skupštine za evropske poslove je predsednica Odbora Danijel Oroa (grupa ekologa), a u delegaciji su i Kristof Kareš (vladajuća Socijalistička partija) i Mišel Erbijon (Unija za narodni pokret).

Direktor Fondacije "Konrad Adenauer" u Beogradu Henri Bone izrazio je ranije Tanjugu očekivanje da će delegacija Bundestaga prilikom posete Beogradu "svojim srpskim sagovornicima jasno iskazati podršku za nastavak dijaloga i postizanje kompromisa o severu Kosova koji će biti prihvatljiv za obe strane".

Prema njegovim rečima, primarni cilj dolaska delegacije nemačkih i francuskih parlamentaraca je razmena iskustava o pitanjima Evropske unije između parlamenata Nemačke, Francuske i Srbije, a ranije je iz Bundestaga najavljeno da su teme razgovora približavanje Srbije EU, dijalog Beograda i Prištine i priprema Srbije za pristupne pregovore sa Unijom.

Poslanici nemačkog i francuskog parlamenta, članovi Odbora za EU, će se nakon sastanka sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije, sastati i sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem, a sutra će razgovarati sa potpredsednicom Vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić, kao i sa srpskim parlamentarcima.

(Tanjug/foto: Danilo Peternek, Tanjug)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Vučić: Nema datuma u junu

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Apr.2013

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da pred Srbijom nisu ni mali, ni laki zadaci, ali da mora što pre da pronađe dugoročno rešenje u odnosima sa Prištinom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.