Vučić: Potpuno iskreno prijateljstvo Srbije i Kipra

Izvor: RTS, 10.Maj.2018, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Potpuno iskreno prijateljstvo Srbije i Kipra

Kipar je jedna od članica EU koje najsnažnije štite međunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Kipra. Nikos Anastasijadis je zahvalio na podršci koju Srbija pruža celovitosti Kipra i istakao da je kosovska nezavisnost nezakonita. Vučić naglasio da je Srbija spremna na kompromis, ali da se sa njom ne može razgovarati jezikom ultimatuma. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se na zajedničkoj konferenciji za medije sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadisom zahvalio na "iskrenom prijateljstvu koje kiparski narod i država pružaju građanima Srbije i našoj zemlji".

"U međunarodnim odnosima uvek imate interese kao glavnu vodilju, ali u odnosima Srbije i Kipra prijateljstvo je potpuno iskreno, nema previše interesa, već mnogo više iskrene bliskosti, onoga što danas jeste retkost u međunarodnoj areni", rekao je predsednik Vučić.
Predsednik Vučić je naglasio da je Srbija zahvalna Anastasijadisu i kiparskoj vladi u podršci Srbiji kada je u pitanju Kosmet.
"Kipar je jedna od članica EU koje najsnažnije štite međunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije", naveo je Vučić.
Srbija razgovara sa svima i sa svima mora da ima dobre odnose, ali, ističe Vučić, "moraju da znaju da gajimo poseban odnos prema narodima koji su bili uz Srbiju u najtežim trenucima u savremenoj istoriji". Vi lično ste to bezbroj puta potvrdili, rekao je Vučić obraćajući se predsedniku Kipra.
Na današnjem sastanku je bilo reči o svim problemima, o svemu što tišti Kipar i Srbiju, naveo je Vučić.
"Razgovaralo se o evropskom putu Srbije i dobili smo široku podršku za nastavak evropskog puta naše zemlje", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je ukazao da je u ime Srbije objasnio šta se dešava u slučaju Kosova, ali i u regionu i koliko je važno sačuvati mir i stabilnost.
"Pokazao sam Briselski sporazum, šta je Beograd uradio, šta Priština nije uradila. Govorio sam o dvostrukim standardima koji neretko važe za nas i neke druge. Čini mi se da smo govorili i o našoj saradnji, kako da se borimo, menjamo stvari i ustrojimo ih na pravičniji način", rekao je Vučić.
Vučić je istakao da je Srbija zainteresovana za kompromisno rešenje.
"Ali sa Srbijom niko ne može da razgovara jezikom ucena, ultimatuma i pretnji, i da nam bez ikakvog temelja u međunarodnom javnom pravu određuje da moramo da prihvatimo ono što je isključivi ili jedini albanski interes", naveo je Vučić.
Predsednik je rekao i da se Srbija nada da će Kipar sve svoje probleme prevazići mirnim putem i uspeti da dođe do kompromisnog dogovora, baš kao što se i mi nadamo da ćemo do toga doći.
Preneo je da su on i kiparski kolega razgovarali o jačoj bilateralnoj saradnji u narednom periodu i dodao da očekuje dodatno približavanje dve zemlje i da će se, prilikom njegove posete Kipru, kada će biti održan Poslovni forum, održati i zajednička sednica dveju vlada.
Izrazio je uverenje da će to doprineti razgovorima o svim važnim pitanjima, a ne samo o turizmu koji je u obe zemlje jako važan.
"Želimo da Kipar približimo sve više srpskim turistima i da ljudi sa Kipra dolaze u Srbiju", poručio je srpski predsednik.
Dodao je da se razgovaralo i o kiparskim kompanijama koje žele da učestvuju u izgradnji infrastrukturnih projekata u Srbiji, ali i o drugim oblastima saranje koje su važne kako za Kipar, tako i za Srbiju.
"Uzdamo se u podršku Kipra" 
Aleksandar Vučić je poručio da trgovinska razmena dve zemlje mora da bude veća.
"Do sada smo imali značajna ulaganja iz Kipra u Srbiju, nadamo se da ona bude veća, ali nadamo se da će i broj turista iz Srbije rasti kako se životni standard bude povećavao", rekao je Vučić.
Poručio je da uvek računamo na podršku Anastasijadisa i njegovo pravdoljublje, te da on perfektno razume našu poziciju, i da se zato uzdamo u podršku Kipra.

Predsednik je naglasio i da ćemo nastaviti naš evropski put, za koji je ocenio da je težak – naročito zbog poglavlja 35, koje se tiče Kosova i Metohije.
"Nijedna druga zemlja nije imala sličan uslov, ali se nadam da ćemo i tu uspeti da pronađemo rešenje koje će biti relativno zadovoljavajuće za sve", rekao je Vučić.
Dodao je da je sa kiparskim kolegom dogovoreno da se konsultuju oko svih regionalnih pitanja. Razgovaraćemo što češće i ustanoviti modele bliže saradnje u daljem periodu, kaže Vučić.
Anastasijadis: Budućnost Srbije nesumnjivo u EU
Nikos Anastasijadis je zahvalio Vučiću na podršci koju Srbija pruža celovitosti Kipra i istakao da Kipar ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. 
Poručio je da Srbija i Kipar dele duboko ukorenjene istorijske, kulturne i verske odnose, te da je saradnja dveju zemalja zagarantovana.
"Zagarantovana je i obostrana volja za dalje produbljivanje saradnje u interesu naših naroda", rekao je Anastasijadis i poručio da će krajem godine na Kipru biti organizovan poslovni forum u cilju jačanja saradnje kako u privrednom, tako i u trgovinskom i turističkom sektoru.
Dodao je da je sa predsednikom Vučićem razgovarao o evropskom putu Srbije.
"Razgovarali smo i o pregovorima koje Beograd vodi, a koji predstavljaju dug i bolan proces. Imajući u vidu značajan napredak koji je Srbija ostvarila, nemam nikakvu sumnju da će budućnost Srbije biti u Evropi", dodao je Anastasijadis.
Istakao je spremnost Kipra da sa Srbijom podeli svoje iskustvo i znanje što se tiče harmonizacije i usklađivanja sa evropskim tekovinama.
"Kosovska nezavisnost nezakonita"
Istakavši da je Kipar partner EU i prijateljska zemlja Srbiji, Anastasijadis je rekao da je uveren da će Evropski savet narednog juna, kada bude odlučivao o napretku Srbije, izvršiti "ozbiljniju evaluaciju" i izvući zaključke koji će ohrabriti vladu u Beogradu da nastavi sa reformama.
"Prijatelju predsedniče, možete se osloniti na našu snažnu podršku teritorijalnom integritetu Srbije. Republika Kipar ne priznaje jednostrano proglašeno Kosovo sve dok je na snazi Rezolucija (1244)", rekao je kiparski predsednik i dodao da je sve dok je ta rezolucija na snazi "jednostrano proglašenje kosovske nezavisnosti će biti nezakonito".
Visoki gost sa Kipar je rekao i da je srpskog kolegu obavestio o dešavanjima oko kiparskog pitanja i izazovima u Egejskom moru.

"S naše strane spremni smo da nastavimo pregovore od trenutka kada su poslednji put prekinuti i u tome sam, ponavljam, odlučan sve dok se dijalog vodi pod okriljem UN, a čiji krajnji cilj je pronalaženje rešenja koje će stvoriti nezavisnu državu, što će podrazumevati povlačenje svih vojski koje su okupirale našu teritoriju, da bismo mogli da funkcionišemo kao normalna država", rekao je Anastasijadis.
Slanje izaslanika koji će doći na Kipar je za kiparskog predsednika prilika kroz koju se, kako kaže, vidi mogućnost postizanja cilja kroz ponovno vraćanje na pregovore.
"Naš cilj je iskazivanje konačnog rešenja za Kipar na osnovu evropskih tekovina i pravila Saveta bezbednosti. Želimo da nađemo rešenja koja neće odmoći dvema nacijama da se ujedine, čime bi se omogućio miroljubiv i bolji život na Kipru", rekao je Anastasijadis uz isticanje, kako je rekao, duboke zahvalnosti za punu podršku Srbije teritorijalnom integritetu i jedinstvu Republike Kipar.
Zahvalio je i odao priznanje Srbiji za doprinos srpskog naroda kroz prisustvo naših misija na Kipru.
Predsednik Srbije je ranije danas ispred Palate "Srbija" dočekao Anastasijadisa, a usledili su tet-a-tet sastanak, kao i plenarni razgovori. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: U odnosima Srbije i Kipra prijateljstvo je potpuno iskreno, nema previše interesa

Izvor: Blic, 10.Maj.2018

Kipar je jedna od članica EU koje najsnažnije štite međunarodno pravo i teritorijalni integritet Srbije, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadisom.

Nastavak na Blic...

Anastasijadis: Kipar ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova

Izvor: Beta, 10.Maj.2018

Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis izjavio je danas da Kipar snažno podržava teritorijalni integritet Srbije i ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.Anastasijadis je rekao posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da je osnova za rešavanje pitanja Kosova rezolucija...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.