Vučić: Poglavlje 35 najteže u pregovorima sa EU

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Mar.2017, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Poglavlje 35 najteže u pregovorima sa EU

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas predstavnicima EU da je za Srbiju u pristupanju Uniji najteže poglavlje 35 o Kosovu i da Srbija ostaje opredeljena za članstvo u Uniji.

"S vremena na vreme ljudi u Srbiji s pravom misle da EU sve više pritiska Srbiju u pogledu Kosova", rekao je Vučić na sastanku sa članovima Radne >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << grupe Saveta EU za proširenje zadužene za Srbiju (COELA), predstavnicima Saveta EU i Evropske komisije.

On je rekao da neće da se žali predstavnicima EU i da pristupanje Uniji nije bilo lako ni drugim zemljama, ali da one nisu imale poglavlje 35 koje se u slučaju Srbije odnosi na normalizaciju odnosa sa Kosovom.

Vučić je rekao da je članstvo u EU opredeljenje Srbije jer veruje da pripada tom tipu društva i veruje u demokratiju i ljudska prava.

On je rekao da će otići sa mesta premijera za neki mesec, ali da je siguran da će njegovi naslednici nastaviti istu politiku čiji je glavni cilj EU uz održavanje odnosa sa istočnim partnerima, poput Rusije, Kine i Turske.

Vučić je rekao da su ekonomski rezultati dobri što pokazuju podaci o javnim finansijama, prognoza privrednog rasta, kao i poboljšanje položaja Srbije na listi Svetske banke o uslovima poslovanja na 47. mesto.

"Mislim da je Srbija napravila najveći pomak na listi Svetske banke u prehtodne dve godine", rekao je on.

On je rekao da prema prognozi Medjunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke Srbija može da očekuje privredni rast od tri odsto ali da u Vladi očekuju da će dostići i 3,5 odsto do kraja godine.

Vučić je rekao da nije zadovoljan postignutim u reformi pravosudja, konkretno efikasnošću pravosudja, i dodao da se nada da će Srbija uz pomoć EU uspeti da i to pitanje reši.

"To je i pitanje pravne sigurnosti za investitore", dodao je on.

Kao najveću pretnju za ekonomski razvoj Srbije naveo je regionalnu stabilnost.

"Nadam se da ćemo uspeti da održimo regionalnu stabilnost što vidimo kao ključni problem za ekonomski razvoj", rekao je Vučić.

Naveo je da Srbija igra konstruktivnu ulogu i da se nada da će i "drugi brinuti o svojim političkim potezima".

Kada je reč o odnosima sa Bosnom i Hercegovinom, on je rekao da se nada da će se "što pre završiti sa sudskim procesima" i okrenuti zajedničkim infrastrukturnim projektima poput puteva i železnica koji će povezati ljude i unaprediti ekonomiju.

Na sastanku su bili predstavnici COELA-a, Malte kao predsedavajuće EU, Delegacije EU u Srbiji, šef Delegacije Majkl Devenport, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, kao i predstavnici Srbije koji učestvuju u procesu integracija.

Novinarima je bilo dozvoljeno da prisustvuju samo uvodnom obraćanju premijera nakon koga je usledila diskusija predstavnika EU i Srbije.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.